Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας το Ξυλόκαστρο τίμησε τον Άγιο Βλάσιο

  • Dogma
ξυλόκαστρο

Με την πρέπουσα Εκκλησιαστική τάξη και με την συμμετοχή πλήθους πιστών τελέσθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017, στο Ξυλόκαστρο ο Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός προς τιμήν της Μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου, πολιούχου Ξυλοκάστρου.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό στο Ξυλόκαστρο,  χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος πλαισιωμένος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και τον επιχώριο Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονύσιο. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στον θαυμαστό βίο του Αγίου Ιερομάρτυρος, αναλύοντας το ιστορικό πλαίσιο της εποχής όπου έζησε καθοδηγώντας ως Ποιμένας της Εκκλησίας της Σεβαστείας τους πιστούς να ακολουθούν τον Χριστό και το Ευαγγέλιο και να μην θυσιάζουν στα ψεύτικα είδωλα. Ολοκλήρωσε το κήρυγμα του υπενθυμίζοντας στους σύγχρονους Χριστιανοί την υποχρέωσή τους να μιμούνται τον Άγιο και να μην «θυσιάζουν» στα ψευτοείδωλα της αυταρέσκειας και του εγωισμού, την ελευθερία, την αλήθεια και την αγάπη. Επίσης να παραμένουν εδραίοι και δυνατοί στην πίστη τους στον Χριστό και το Ευαγγέλιο Του ώστε να ατενίζουν ένα μέλλον χωρίς φόβο.

Την επομένη, Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017, το πρωί τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωρόθεου και στην συνέχεια η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καισαριανής κ. Δανιήλ, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο λόγο, και συνλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσόστομου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και του Ποιμενάρχου Κορίνθου κ. Διονυσίου.

109_0114 - Copy 109_0319 - Copy viber-image-620x330 109_0297 109_0290 109_0246 109_0223 ξυλόκαστρο 109_0210

Στην Θ. Λειτουργία παρέστη η Αυτού Εξοχότης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως Υφυπουργό κ. Τέρενς – Νικόλαο Κουίκ και τον Υποστράτηγο κ. Σταύρο Τσερπέ ενώ παρευρέθησαν οι Βουλευτές του Νομού, κ. Γιώργος Ψυχογιός, κ. Μαρία Θελερίτη, κ. Γιώργος Τσόγκας, κ. Χρίστος Δήμας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, ο Αντιπερειφερειάρχης Κορινθίας κ. Πελοπίδας Καλλίρης, ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος και όλοι οι Δήμαρχοι των Δήμων του Νομού, ο Διοικητής της Σχολής Μηχανικού Ταξίαρχος κ. Μηνάς Παπαδάκης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου Υποστράτηγος κ. Δημήτριος Τριγώνης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, και πριν την Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στους δρόμους της πόλεως, ο σεπτός Ποιμενάρχης κ. Διονύσιος απευθυνόμενος προς τον Εξοχότατο κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον ευχαρίστησε για την εξαιρετική τιμή της παρουσίας του στους πανηγυρικούς εορτασμούς του Πολιούχου Αγίου Ιερομάρτυρος Βλασίου και του επέδωσε, ως αναμνηστικό της επισκέψεως του, την εικόνα του εορταζομένου Αγίου με την ευχή να τον ενισχύει στο πολυσχιδές έργο που επιτελεί.

Αφού ολοκληρώθηκε η Ι. Λιτάνευση της Ι. Εικόνος κατευθυνθήκαν στο Δημοτικό θέατρο «ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ» όπου ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος και το Δημοτικό Συμβούλιο ανακηρύξαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Επίτιμο Δημότη Ξυλοκάστρου. Μετά το πέρας της τελετής παρατέθηκε γεύμα από την Δημοτική Αρχή.

Στην συνέχεια, οι υψηλοί προσκεκλημένοι μετέβησαν προς την πανηγυρίζουσα παλαιά και ιστορική Ι. Μονή του Αγίου Βλασίου, στα άνω Τρίκαλα, όπου μετά την καθιερωμένη από την Μοναχική Τάξη υποδοχή του κ. Παυλόπουλου από την Καθηγουμένη της Ι. Μονής, Φιλοθέη Μοναχή και την αδελφότητα στο Καθολικό, του απέδωσαν ως αναμνηστικό της επισκέψεως του ένα Ευαγγέλιο και στην συνέχεια ξεναγήθηκαν, προσκύνησαν την Ι. Εικόνα και τα Άγια Λείψανα του Ιερομάρτυρος, που φυλάσσονται εκεί και έλαβαν το καθιερωμένο Μοναστηριακό κέρασμα.

109_0191 109_0114 109_0265 109_0297 109_0319 109_0328 viber-image-620x330

TOP NEWS