Πάσχα Ελλήνων: Τα μέτρα που ισχύουν και οι εικόνες προ πανδημίας

  • Dogma
πάσχα

Μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές γεμάτες απαγορεύσεις και lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, το φετινό Πάσχα φαίνεται ότι θα θυμίζει κάπως τους ευτυχισμένους και λιγάκι ξέγνοιαστους καιρούς προ πανδημίας.

Οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν το κλεινόν άστυ, τα χωριά έχουν ξεκινήσει να δέχονται ένα μεγάλο κύμα εκδρομέων, ενώ η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα Μεγάλη Παρασκευή.

«Το Πάσχα θα το γιορτάσουμε με τα ισχύοντα μέτρα, με προσοχή και με μάσκες στους κλειστούς χώρους. Θα βρεθούμε με τους αγαπημένους μας, θα γιορτάσουμε προσέχοντας τους μεγαλύτερους και πιο ευάλωτους. Και αν παρουσιάσουμε οποιοδήποτε ύποπτο σύμπτωμα θα απομονωθούμε, προστατεύοντας τον εαυτό μας και τους οικείους μας», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε προ ημερών και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Ποια μέτρα θα ισχύσουν στις εκκλησίες

Το Πάσχα, μπορεί οι πιστοί να μην επιτρέπεται ακόμα να δώσουμε το «φιλί της αγάπης», καθώς η  χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εκτός από τους ιερωμένους που λειτουργούν, ωστόσο θα προσέλθουμε  ελεύθερα σε όλους τους χώρους λατρείας και προσευχής, αρκεί να έχουμε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ ή αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου και μετά.

Η μεγάλη έξοδος, τα ενισχυμένα μέτρα και οι διαρκείς έλεγχοι της ΕΛ. ΑΣ.

Ιδιαίτερα αυξημένη αναμένεται να είναι σύμφωνα με την τροχαία, η κίνηση στις πύλες εξόδου και για το λόγο αυτό ενισχυμένοι θα είναι και οι έλεγχοι σε διόδια και αυτοκινητόδρομους. Την ίδια ώρα έντονοι θα είναι οι έλεγχοι και σε ΚΤΕΛ και λιμάνια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής μετάβαση των εκδρομέων στους προορισμούς τους.

Και επειδή η χώρα μας στις μεγάλες εξόδους, έχει ένα αρνητικό ρεκόρ τροχαίων ατυχημάτων, διαρκείς θα είναι και οι έλεγχοι της ΕΛ.ΑΣ. για τις παραβάσεις του ΚΟΚ. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί σε παραβάσεις που έχουν να κάνουν με την κατανάλωση αλκοόλ, την υπερβολική ταχύτητα, την έλλειψη κράνους και ζώνης, αλλά και την παραβίαση οδικών σημάτων και  σηματοδότη, ώστε να μη θρηνήσουμε και φέτος θύματα στην άσφαλτο.

Τί ισχύει σε εστίαση και διασκέδαση

Όσον αφορά στα κέντρα διασκέδασης, αυτά σύμφωνα με το δημοσιευμένο ΦΕΚ θα είναι «προνόμιο» για

•  όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό,
• όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες
• όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι πραγματοποιούνται  στην είσοδο των κέντρων διασκέδασης, ενώ σε ισχύ είναι και η υποχρεωτική μάσκα αφ’ ενός μεν από το  προσωπικό και αφ’ ετέρου από τους πελάτες κατά το χρόνο αναμονής.

Στην περίπτωση που υπάρχει ορχήστρα, οι μουσικοί πρέπει να τηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

Στην εστίαση οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με τα πιστοποιητικά που ισχύουν και στη διασκέδαση.

Στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης, θα επιτρέπεται να βρίσκονται όλοι όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή τα πιστοποιητικά εμβολιασμού τους έχουν λήξει.

Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ 48 ωρών, ενώ οι  ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.

 

TOP NEWS