«Πληρώνουν» το αντάρτικο του Πάσχα οι Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας

  • Dogma
σύνοδος

Η απόφασή του να μην ακολουθήσουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού για το Πάσχα και να μην ακολουθήσουν τις αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου «στέλνει» τους Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας στο εδώλιο της εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης.

Οι δυο Μητροπολίτες κατηγορούνται πως δεν πειθάρχησαν στα υγειονομικά μέτρα που είχαν αποφασιστεί για την περίοδο του Πάσχα ώστε να εμποδιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Οι Μητροπολίτες Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς κατηγορούνται για καταφρόνηση της ΔΙΣ, θεολογική πλάνη και ηθική αυτουργία για απειθαρχία πιστών σε σχέση προς τις υποδείξεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας σε θέματα υγείας.

Αυτή είναι η γνωμάτευση της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών και Νομοκανονικών ζητημάτων, η οποία διαπιστώνει απειθαρχία προς τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου των δυο Μητροπολιτών.

Η Επιτροπή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ageliaforos.com εισηγείται την παραπομπή τους για:

Καταφρόνηση της προϊσταμένης εκκλησιαστικής Αρχής,
Απειθαρχία
Θεολογική πλάνη
Ηθική αυτουργία για απειθαρχία των πιστών σε σχέση προς τις υποδείξεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας σε θέματα υγείας.
Το χρονικό
Η στάση των δυο Μητροπολιτών κατά τη διάρκεια του Πάσχα, όταν παρά τις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΔΙΣ, εκείνοι δεν τήρησαν το ωράριο για την έναρξη των λειτουργιών ούτε και εμπόδισαν τους συνωστισμούς στους ναούς, απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο όταν συνεδρίασε στις 11 και 12 Μαΐου.

Η ΔΙΣ είχε, σε ανακοίνωσή της, εκφράσει «την πικρία και αποδοκιμασία Της για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις».

Γι’ αυτό και είχε ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων να σχηματίσει φακέλους για το τι πρόκειται να γίνει, μετά τις ενέργειες αλλά και τις επιστολές των δυο Μητροπολιτών, που έδειξαν «απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών», όπως ανέφερε η ΔΙΣ.

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων, πάντως, είχε εμφανιστεί αμετανόητος και με νεότερο κείμενό του στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο είχε επιτεθεί στις αποφάσεις της και, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου «επιμένει να μην αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των δυσκόλων και εκτάκτων αποφάσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την δημόσια υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αυτοαπομονώνεται και θέτει εαυτόν μακράν της συλλογικής προσπάθειας της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία στο σύνολό Της πασχίζει και εργάζεται τόσο για την την ακώλυτη επιτέλεση της Θείας Λατρείας, όσο και για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων».

TOP NEWS