Προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη για τη Μητρόπολη Πέτρας

  • Dogma
πέτρας

Μια μοναδική εμπειρία έζησαν όσοι συμμετείχαν από τη Νεάπολη και τον Άγιο Νικόλαο, στην προσκυνηματική εκδρομή που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου στη Βασιλίδα των Πόλεων από τις 5 έως τις 9 Μαΐου 2022, με τη συνοδεία του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου, ο οποίος ευρίσκετο ήδη στο Φανάρι ως παρεδρεύων της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά το τρέχον έτος.

Την Πέμπτη 5 Μαΐου, μετά την άφιξή των στην Κωνσταντινούπολη, οι προσκυνητές, υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση του Πρωτοσυγκέλλου της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσ. Αρχιμ. Τίτου Ταμπακάκη, επισκέφθηκαν την Μονή Βλαχερνών, όπου εψάλη για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος και εν συνεχεία ξεναγήθηκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, αλλά και στο παλάτι – μουσείο Ντολμαμπαχτσέ, γνωστό για τη δυτική του αρχιτεκτονική.

Την Παρασκευή 6 Μαΐου οι εκδρομείς φιλοξενήθηκαν στα Πριγκηποννήσια και στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, όπου θαύμασαν τον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος που ανάγεται στην εποχή του ιερού Φωτίου.

Το Σάββατο 7 του μηνός πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Βυζαντινό Ιππόδρομο με τη Γερμανική Κρήνη, στον Αιγυπτιακό Οβελίσκο, στη στήλη των τριών Όφεων, στη στήλη του Κωνσταντίνου του 7ου, στο Υδραγωγείο του Ιουστινιανού και στο Τέμενος του Σουλτάνου Αχμέτ (Μπλε Τζαμί). Ακολούθησε ξενάγηση στην Αγία Σοφία και στο πρώτο ανάκτορο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (σήμερα μουσείο Τοπκαπί).

Στο πέρας του προγράμματος των επισκέψεων του Σαββάτου, η συνοδευόμενη από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη κ. Γεράσιμο ομάδα των προσκυνητών της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ στην έδρα της Μητροπόλεώς του. Ο Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, γέννημα θρέμμα της πόλεως του Αγίου Νικολάου, δεν έκρυψε την χαρά και συγκίνησή του που συνάντησε γνωστά και οικεία πρόσωπα, τους Λασιθιώτες συντοπίτες του, μαζί με τον Επίσκοπό τους.

Την Κυριακή των Μυροφόρων 8 Μαΐου, οι προσκυνητές εκκλησιασιάσθηκαν κατά την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στο Καθολικό της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, όπου προΐστατο η Α.Θ.Π., ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης του Γένους των Ορθοδόξων τέλεσε την Θεία Λειτουργία, περιστοιχιζόμενος από τα Μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία παρεδρεύει μεταξύ άλλων και ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του αοιδίμου προκατόχου του, Πατριάρχου Δημητρίου, μνημονεύοντας όλους τους Πατριάρχες, Ιεράρχες και Μεγάλους Ευεργέτες του Γένους που αναπαύονται στον αυλόγυρο της Μονής.

Αμέσως μετά ο όμιλος προσκυνητών της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου συναντήθηκε με την Α.Θ.Π., τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο προσέφερε παραδοσιακά κρητικά γλυκίσματα. Ο Παναγιώτατος υπεδέχθη εγκαρδίως τους προσκυνητές, χαρίζοντας σε όλους την πατρική Του ευλογία.

Η προσκυνηματική εκδρομή ολοκληρώθηκε αισίως την Δευτέρα 9 Μαΐου. Μετά την επίσκεψη στην «κλειστή αγορά» Καπαλί Τσαρσί με τα 4.000 καταστήματα και στα καταστήματα μπαχαρικών και άλλων προϊόντων «πολίτικης γευσι­γνω­σίας» της Αιγυπτιακής αγοράς, οι εκδρομείς ανεχώρησαν από την Κωνσταντινούπολη για την Αθήνα, όπου επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγίου Εφραίμ. Η επιστροφή των στο Ηράκλειο έγινε με την βραδινή πτήση.

TOP NEWS