Πρώτη διάλεξη Ελεύθερου Πανεπιστημίου από τον Ιεραπύτνης Κύριλλο

  • Dogma
ιεραπύτνης

Η πρώτη διάλεξη στο πλαίσιο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Ιεράπετρας πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου 2024 στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Ιεράπετρας από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η διαπαιδαγώγηση των νέων κατά τους Τρεις Ιεράρχες».  

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Εμμ. Φραγκούλης, στο θερμό καλωσόρισμά του, αναφέρθηκε στο ξεκίνημα ενός θεσμού που προϋπήρχε με άλλη ονομασία και σκοπό έχει την πνευματική αφύπνηση των κατοίκων της Ιεράπετρας και γενικότερα όλων όσοι θέλουν να ωφεληθούν μέσα από μηνιαίες διαλέξεις ανθρώπων του πνεύματος. Επίσης ευχαρίστησε τον ομιλητή Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, όλους τους παρισταμένους, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Ανδρέα Σκουλούδη καθώς και τον εκδότη κ. Εμμ. Κουφάκη που συνέβαλαν για το νέο αυτό ξεκίνημα, και ευχήθηκε να παραμένουμε σταθεροί και πιστοί στις αξίες μας, για να τις μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Βουλευτής Λασιθίου κ. Αικατερίνα Σπυριδάκη, η οποία έκανε λόγο για τη σημασία της διδασκαλίας των Τριών Ιεραρχών στη σωστή καθοδήγηση και τη βιωματική προσέγγιση και διπαιδαγώγηση των παιδιών και συνεχάρη τον Δήμαρχο κ. Εμμ. Φραγκούλη και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Ανδρέα Σκουλούδη για την επανέναρξη του θεσμού. Επίσης αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Ιωάννη Ανδρουλάκη.

Ακολούθησε η εμπεριστατωμένη και γλαφυρή ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, ο οποίος μίλησε τόσο για την αγωγή των παιδιών στην οικογένεια όσο και στο σχολείο, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις παιδαγωγικές αρχές των Τριών Ιεραρχών. Επίσης αναφέρθηκε στην  ωφέλεια που μπορούν να αποκομίσουν οι νέοι από τη μελέτη των κλασικών γραμμάτων και τη «θύραθεν» παιδεία, σύμφωνα με το έργο του Μεγάλου Βασιλείου «Προς τους νέους, όπως αν εξ ελληνικών ωφέλοιντο λόγων».

Καταλήγοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι «οι παιδαγωγικές αρχές των Τριών Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων μαρτυρούν ότι δεν έκαναν λάθος οι προγόνοι μας που τους όρισαν προστάτες των Ελληνικών Γραμμάτων και της Παιδείας, για να εμπνεόμαστε όλοι, γονείς, παιδαγωγοί και πνευματικοί, από τη ζωή και το έργο τους, και να οικειοποιηθούμε τη χάρη τους. Παρότι ζούμε στην εποχή της μετανεωτερικότητας που δεν συγκινούν πια ούτε η σοφία ούτε η αγιότητα, οι τρεις μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας αποτελούν αληθινά πρότυπα σοφίας, ευσεβείας, αρετής, ανοικτού πνεύματος και αληθινής παιδείας, που προετοιμάζει τους ανθρώπους για την υπέρτατη γνώση, που είναι η οδός της αγιότητας». Τέλος ευχήθηκε ο Τριαδικός Θεός, με τις πρεσβείες των Τριών Ιεραρχών, να φωτίζει όλους τους εμπλεκόμενους στη διαπαιδαγώγηση, γονείς, διδασκάλους και παιδιά, και επενέλεβε την ευχή του Μεγάλου Βασιλείου, ο οποίος στη Θεία Λειτουργία του εύχεται: «Κύριε, την νεότητα παιδαγώγησον».

Στην εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία των Ιεροψαλτών της Ιεράπετρας και μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης», η οποία απέδωσε επιλεγμένους ύμνους της εορτής των Τριών Ιεραρχών, υπό τη διεύθυνση του Δ/ντή της Σχολής και Πρωτοψάλτη του Ι. Μ. Ναού Αγίου Γεωργίου Ιεράπετρας κ. Ιωάννη Αρώνη.

Αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας ο Δήμαρχος κ. Φραγκούλης ευχαρίστησε εγκάρδια τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την ολοκληρωμένη παρουσίαση του θέματος και του επέδωσε αναμνηστική πλακέτα σε ένδειξη τιμής και ευχαριστίας.

Στη διάλεξη παρέστησαν, εκτός από τον Δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Φραγκούλη και τη Βουλευτή Λασιθίου κ. Κατερίνα Σπυριδάκη, ο Ιερός Κλήρος της περιοχής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικ. Τζουμάκας, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ανδρέας Σκουλούδης, Φωτεινή Περακάκη, Νεκτάριος Παπαδάκης, Εμμ. Γιακουμάκης, η Γραμματέας του Δήμου κ. Μ. Φραντζεσκάκη, δημοτικοί σύμβουλοι και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, ο Διοικητής της Π.Ν.Β. Κυριαμαδίου κ. Ιωάννης Δρακάκης, ο Δ/κτής της 11ης ΜΣΕΠ Ζήρου κ. Γεώργιος Παπαδάκης, ο Λιμενάρχης Ιεράπετρας κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Ιεράπετρας κ. Νεκτ. Φρονιμάκης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Λασιθίου κ. Αθαν. Κατσαγκόλης και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών φορέων και Αρχών.

TOP NEWS