Ψαλμοίς και Ύμνοις: Κυριακή IΑ´ Ματθαίου – ΒΙΝΤΕΟ

  • Dogma
Ματθαίου

Ψαλμοί, ύμνοι και το Ευαγγέλιο της ημέρας το dogma.gr.

To Εωθινό Φανερών εαυτόν της Κυριακής ΙΑ’ Ματθαίου ακούμε από τον Γεώργιο Δεμελή, Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Πολιούχου της πόλεως των Αθηνών.

Τον Ύμνο Άξιον Εστίν σε Ήχο Β’  της Κυριακής ΙΑ’ Ματθαίου, ακούμε από τον Χρήστο Κατζιγκά, Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίου Βασιλείου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

 

Το Ευαγγέλιο της ημέρας: 
23 Επειδή στη βασιλεία των ουρανών το καθήκον να συγχωρούμε όσους μας έχουν φταίξει είναι απε­ρι­όριστο, γι’ αυτό μοιάζει η βασιλεία των ουρανών μ’ έναν επίγειο βασιλιά, που θέλησε να του αποδώσουν λογαριασμό οι δούλοι και αυλικοί του, στους οποίους είχε ανα­θε­σει τη διαχείριση των φόρων και των εισπράξεών του. 24 Κι όταν αυτός άρχισε να κάνει το λογαριασμό, του έφεραν ένα χρεώστη, ο οποίος χρωστούσε δέκα χιλιά-δες τάλαντα, δηλαδή ένα αμύθητο ποσό. 25 Επειδή όμως αυτός δεν είχε να πληρώσει, διέταξε ο Κύριος να πουληθεί κι αυτός και η γυναίκα του και τα παιδιά του κι όλα όσα είχε, και να πληρωθεί το χρέος. 26 Έπεσε λοιπόν καταγής ο δούλος και τον προ­σκυ­νούσε λέγοντας: Κύριε, δωσ’ μου λίγο χρόνο ακόμη, κι όλα όσα χρωστώ θα σού τα πληρώσω. 27 Τότε ο κύριός του τον λυπήθηκε και αισθάνθηκε συμπάθεια γι’ αυτόν, κι έτσι τον άφησε ελεύθερο, του χάρισε μάλιστα και το δάνειο. 28 Όταν όμως βγήκε έξω ο δούλος εκείνος, βρήκε έναν από τους συνδούλους του που του χρώσταγε εκατό δηνάρια, δηλαδή ένα μικρό ποσό. Κι αφού τον σταμάτησε, τον πίεζε σκληρά λέγοντας: Εξόφλησέ μου ο,τι μου χρωστάς. 29 Έπεσε λοιπόν στα πόδια του ο σύνδουλός του και τον παρακαλούσε λέγοντας: Περίμενέ με και δωσ’ μου μια παράταση χρόνου, και θα σε πληρώσω. 30 Αυτός όμως δεν ήθελε, αλλά πήγε στο δικαστήριο και τον έριξε στη φυλακή, μέχρι να πληρώσει ο,τι χρω­στούσε. 31 Όταν όμως είδαν οι άλλοι σύνδουλοί του αυτά που έγιναν, λυπήθηκαν πολύ. Κι αφού ήλθαν στον κύριό τους, του διηγήθηκαν όλα όσα συνέβησαν. 32 Τότε ο κύριός του τον προσκάλεσε και του είπε: Δού­λε πονηρέ, όλο το χρέος εκείνο, το τόσο μεγάλο, σού το χάρισα, επειδή με παρακάλεσες. 33 Δεν έπρεπε και συ να λυπηθείς και να σπλαχνισθείς το σύνδουλό σου, όπως κι εγώ σε λυπήθηκα και σού έδειξα έλεος, αν και δεν είμαι σύνδουλός σου αλλά κύριός σου; 34 Και οργισμένος ο κύριός του τον παρέδωσε σ’ αυ­τους που βασανίζουν τους φυλακισμένους, για να τον τιμωρούν μέχρι να εξοφλήσει όλα όσα χρω­στού­σε. 35 Έτσι θα κάνει σε σας και ο επουράνιος Πατέρας μου, στον οποίο λόγω των αναρίθμητων αμαρτιών σας είστε χρεώστες αναρίθμητου χρέους, εάν δεν συγχωρήσετε ο καθένας σας τον αδελφό του όχι με το στόμα σας μόνο αλλά από την καρδιά σας.

 

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ