Ψήφισμα για τους δύο απαχθέντες Μητροπολίτες Χαλεπίου και Συρίας

  • Dogma
μητροπολίτες χαλεπίου και συρίας

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, την Συρία, το Λίβανο και την υπόλοιπη Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την ημέρα που απήχθησαν οι δύο Μητροπολίτες Χαλεπίου και Συρίας. 

Οι δύο διακεκριμένοι Μητροπολίτες Χαλεπίου και Συρίας, απήχθησαν, ενώ ενώ διεξήγαν μία ανθρωπιστική αποστολή βόρεια της πόλης του Χαλεπίου της Συρίας. Έκτοτε, οι  κοινότητές τους πάσχουν και θρηνούν την απουσία τους.

Η κοινή απαγωγή των δύο διακεκριμένων μορφών των χριστιανικών κοινοτήτων της Συρίας, του Ορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου και του Μητροπολίτη Συρίας κ. Ιωάννη της Συροϊακωβιτικής Χριστιανικής Κοινότητας, δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά γεννήθηκε μέσα στο πλαίσιο ενός απάνθρωπου πολέμου που εκτυλίσσεται στη Συρία για περισσότερο από πέντε χρόνια, και φέρει ειδικά την σφραγίδα της τρομοκρατίας, που ενσαρκώνεται από το «Ισλαμικό Κράτος».

Η «επέτειος» της απαγωγής δεν έχει ως σκοπό απλώς να φέρουμε στη μνήμη μας μία θλιβερή πραγματικότητα. Είναι ένα κάλεσμα στην ανθρώπινη συνείδηση, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο, όσον αφορά τις διώξεις των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, την καταστροφή των σπιτιών και των ναών τους και τον κίνδυνο να εκκενωθεί όλη η περιοχή από την χριστιανική παρουσία, στον τόπο ο οποίος είναι το λίκνο του Χριστιανισμού.

Το κάλεσμα αυτό είναι μία ενσυνείδητη κίνηση αλληλεγγύης σε όλους όσους υφίστανται τις συνέπειες του πολέμου και βρίσκεται σε κοινή πλεύση με ανάλογες ενέργειες που οργανώθηκαν σε όλο τον κόσμο, στις δυο πλευρές της Μεσογείου, στην Αμερική και στην καρδιά της Γηραιάς Ηπείρου, με σκοπό να σπάσει αυτό το τείχος των τριών ετών σιωπής και αδιαφορίας, και να αφυπνίσει την ανάληψη κοινής δράσεως.

Ως εκ τούτου, με αυτή τη συγκέντρωση καταγγέλλουμε στην διεθνή κοινή γνώμη τη διεθνή ένοχη σιωπή που επικρατεί γύρω από την τύχη των δύο απαχθέντων επισκόπων, καθώς και την γενικότερη αδυναμία αντίδρασης, όσον αφορά τις διώξεις των χριστιανών και των άλλων μειονοτήτων στην Ανατολή.

Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις σχετικές κρατικές και θεσμικές δυνάμεις και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποκαλύψουν την αλήθεια για το δράμα των δύο απαχθέντων και να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ώστε να διαλευκανθεί η τύχη τους.

Τους παροτρύνουμε, επίσης, να οργανώσουν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την προστασία των χριστιανών και των άλλων μειονοτήτων στη Συρία και στο Ιράκ, με την προοπτική να παραμείνουν οι χριστιανοί στη γη τους, όπου επί δύο χιλιάδες χρόνια είναι βαθιά ριζωμένοι και να συνεχίσουν να εξασκούν ελεύθεροι την πίστη τους, με την ελπίδα κανένας να μην απαχθεί πλέον.

Τους παροτρύνουμε να αντιληφθούν ότι φέρουν το βάρος της ηθικής και ιστορικής ευθύνης της παρούσας τραγωδίας των χριστιανών στην Ανατολή, οι οποίοι πάντα πρεσβεύουν και συμβάλλουν στην ειρήνη, στην πρόοδο και στον σεβασμό του κάθε ανθρώπου, ανεξάρτητα από την θρησκεία και την εθνικότητά του.

Ζητούμε εναγωνίως μία άμεση λύση για ειρήνευση, η οποία θα βασίζεται στον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας κάθε ανθρώπου, με την πεποίθηση ότι η ειρήνη για όλον τον κόσμο είναι ειρήνη και για τους χριστιανούς.

Τέλος καλούμε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να δεσμευτεί αποφασιστικά, ώστε να δοθεί ένα τέλος στις απάνθρωπες τρομοκρατικές επιθέσεις, που μαστίζουν τη Συρία και το Ιράκ, απειλούν τις γειτονικές χώρες, κτυπούν σε ανύποπτο χρόνο την Ευρώπη και μπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη σε όλο τον πλανήτη.

Αυτό το διεθνές ψήφισμα, θα αποσταλεί στην κυρία Federica Mogherini, Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης στο Βέλγιο.

Πηγη: Peptousia

 

TOP NEWS