Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Γαβρόγλου – Επιτροπής Διαλόγου

  • Dogma
παιδείας

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου με την Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο κ. Γαβρόγλου πέρασε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα την πόρτα του Συνοδικού Μεγάρου, συνοδευόμενος από τον  Γενικό Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης κ. Ακρίτα Γαϊδατζή.

Η Επιτροπή έθεσε τα ερωτήματά της στον Υπουργό, ενώ εκείνος παρείχε τις απαραίτητες διεκρινήσεις για το νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση. Μάλιστα, ο κ. Γαβρόγλου δεσμεύτηκε ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ότι θα δωθεί την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο στην Επιτροπή, προκειμένου να το μελετήσει.

Ακολούθως θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό, ενώ εν συνεχέια η Επιτροπή θα φέρει το νομοσχέδιο στην Ιεραρχία, η οποία άλλωστε είναι και από πλευράς Εκκλησίας αρμόδια για όλες τις αποφάσεις.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το γεγονός ότι η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο των χθεσινοβραδινών δηλώσεων του Πρωθυπουργού στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN, όπου μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε ότι η μόνη λύση θα είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αφού πρώτα “περάσει” τις αλλαγές για τις σχέσεις κράτους, δίνοντας για μια ακόμη φορά το στίγμα ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κλείσει το θέμα.

Άλλωστε, και στο Πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει για μια ακόμη φορά της κυβερνητικές προθέσεις σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι  «ο εξορθολογισμός των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους, θα προχωρήσει, με στόχο την ενδυνάμωση του πνευματικού ρόλου της Εκκλησίας, την εξασφάλιση από κάθε άποψη του κλήρου και, ταυτόχρονα, τη διασφάλιση του ρόλου της Πολιτείας, όπως αρμόζει σε ένα σύγχρονο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος».

Στην ίδια γραμμή, φυσικά, παρεμένει πάντα και ο Υπουργός Παιδείας, ο οποίος λέγεται ότι είναι δεινός διαπραγματευτής και σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε ότι η διακριτότητα των ρόλων κράτους – Εκκλησίας και η συνδιαχείριση της αμφισβητούμενης περιουσίας «είναι στοιχεία που λειτουργούν υπέρ της κοινωνίας, όχι υπέρ του ενός ή του άλλου θεσμού», υπογραμμίζοντας πάντα ότι «όλα θα γίνουν με προσεκτικά βήματα».

Φανάρι και Εκκλησία της Κρήτης

Και όλα αυτά την ώρα που ο αναβρασμός και στην Εκκλησία της Κρήτης είναι μεγάλος, ιδιαίτερα μετά και την ακύρωση την τελευταία στιγμή της προγραμματισμένης συνάντησης με τον κ. Γαβρόγλου. Οι Ιερείς της Κρήτης, αλλά και η Ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι τη σθεναρή αντίθεσή τους περί των μειζόνων θεμάτων της καταστρατήγησης του εργασιακού καθεστώτος των Κληρικών με την προτεινόμενη έξοδό τους από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, αλλά και της συνταγματικής αναθεώρησης που θέλει την Ελληνική Πολιτεία να  είναι «θρησκευτικά ουδέτερη».Στο πλευρό τους παραμένει πάντα και το Φανάρι, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έχει εκφράσει εξαρχής την έντονη δυσαρέσκειά του για την προωθούμενη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας της Ελλάδος.

 

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

 

 

TOP NEWS