Στην «ατζέντα» της Διαρκους Συνόδου και το Ουκρανικό

  • Dogma
τρίτη

Η αναγνώριση της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας ήταν σύμφωνα με έκγυρες πηγές στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται άλλωστε η απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη για την παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία, έχει «ανοίξει τον ασκό του Αιόλου» , μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναγνώστηκε σχετική επιστολή του Προκαθήμενου της Ρωσικής Εκκλησίας Πατριάρχη Κύριλλου με ημερομηνία 30/12/2018, ο οποίος χρησιμοποιεί ιδαίτερα αυστηρή γλώσσα για την απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο να πρότεινε στους Συνοδικούς Ιεράρχες να μην λάβουν κάμια απόφαση προς το παρόν, ενώ λέγεται ότι το λόγο έλαβαν και αρκετοί Ιεράρχες προκειμένου να τοποθετηθούν επί του θέματος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι Μητροπολίτης Πειραιώς έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του  προς την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουρκανίας από την Εκκλησία της Ελλάδος. Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση της Μητρόπολης Πειραιώς, αναλύονταν διεξοδικά οι λόγοι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι » μια τέτοια πράξη είναι αντικανονική».

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Πειραιώς κατέληγε με τη χαρακτηριστική προτροπή προς τους Ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι Ιεράρχες μας θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και δεν θα αναγνωρίσουν τη νέα σχισματική «Εκκλησία» υπό τον «Μητροπολίτη» Επιφάνιο, ακολουθώντας τους Ιερούς Κανόνες, τους οποίους υποσχέθηκαν να τηρούν με φρικτούς όρκους κατά την ημέρα της χειροτονίας των».

Στον αντίποδα ο Μητροπολίτης Κίτρους Γεώργιος σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο dogma.gr, είχε εκφράσει την γνώμη ότι η Ιερά Σύνοδος θα προχωρούσε στην αναγνώριση της στην επόμενη, μάλιστα, συνεδρίασή της… Κάτι που δε φαίνεται να γίνεται…

 

TOP NEWS