Στην Κρήτη ο Μητροπολίτης Σύρου

  • Dogma
μητροπολίτης σύρου

Με την άδεια και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε στο Καθολικό της ανακαινιζομένης Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος, στο χωριό Φόδελε, γενέτειρα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, ήταν συμπαραστατούμενος από τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου, Πανοσιολ. Αρχιμ. Ευδόκιμο, ο οποίος από εβδομάδος έχει διακομίσει στην Κρήτη την τιμία Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία είχε εκτεθεί εις προσκύνησιν από εκατοντάδες πιστούς οι οποίοι προσήρχοντο τις προηγούμενες μέρες και χθες κατέκλυσαν το Καθολικό και τους αύλιους χώρους της Μονής.

μητροπολίτης σύρου

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ στην ομιλία του αναφέρθηκε στα μεθέορτα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στο γεγονός της μετακομιδής της Κάρας του Αγίου Παντελεήμονος, εξέφρασε το σεβασμό και την αγάπη του προς το πρόσωπο του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.Ειρηναίου, τον οποίο ευχαρίστησε για την παρασχεθείσα άδεια και ευλογία, και συνεχάρη τον Ηγούμενο της Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμ. Παντελεήμονα για την προσπάθεια ανακαινίσεως και αναστησεώς της.

Αναφέρθηκε, ωσαύτως, στους δεσμούς, που συνδέουν το Φόδελε με τη Σύρο, λόγω της περίπυστης Εικόνας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου «Η Κοίμησις της Θεοτόκου», που φυλάσσεται στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ερμουπόλεως και την οποία εδεσμεύθη να μεταφέρει εν ευθέτω χρόνω στο Φόδελε, για να την προσκυνήσουν οι κάτοικοι και να μεταφερθεί στο σπίτι, όπου εγεννήθη ο μέγιστος Αγιογράφος και Ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ο παγκοσμίως γνωστός ως Ελ Γκρέκο.

μητροπολίτης σύρου μητροπολίτης σύρου

Με την άδεια δε του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, χειροθέτησε Αρχιμανδρίτη τον αδελφό της Μονής Άνθιμο Ζιδιαγιννάκη.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ επεσκέφθη στο χωριό Φόδελε το σπίτι, όπου εγεννήθη ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, που έχει μετατραπεί σε Μουσείο.

μητροπολίτης σύρου

TOP NEWS