Συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας: Επιφυλακτικοί οι Ιεράρχες για τη μισθοδοσία των κληρικών

  • Dogma
γαβρόγλου

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με την Επιτροπή Διαλόγου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό τη σκιά των χθεσινών εξελίξεων, ενώ στη συνάντηση θα συμμετέχουν και οι Ιεράρχες από την Εκκλησία της Κρήτης. 

Η δημοσιοποίηση των κυβερνητικών θέσεων, αναφορικά με την προωθούμενη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας της Ελλάδος, έχει δημιουργήσει προβληματισμό στους κόλπους της Εκκλησίας, ειδικά όσον αφορά στο θέμα των Ιερέων, το οποίο, άλλωστε, είναι και η κόκκινη γραμμή που έχει θέσει εξ’ αρχής η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι αν και το καθεστώς μονιμότητας των Ιερέων δεν αλλάζει, αλλά «αντιθέτως βελτιώνεται ουσιωδώς», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Κυβέρνηση, διαγράφονται από το Μητρώο Μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο, αν και παραμένουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η ίδρυση του Ταμείου Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με τον τρόπο αυτό η Κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για τις 10.000 νέες προσλήψεις , που είχε προαναγγείλει.

Πάντως Οικουμενικό Πατριαρχείο και Εκκλησία της Ελλάδος συμπλέουν ως προς το θέμα. Η χθεσινή συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών πραγματοποιήθηκε «σε κλίμα αμοιβαίας κατανοήσεως, συνεργασίας και ενότητας» και » διαπιστώθηκε η απόλυτη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων των δύο Εκκλησιών, τόσο επί των προτάσεων αναθεωρήσεως του Συντάγματος όσο και επί της διατηρήσεως του ισχύοντος καθεστώτος μισθοδοσίας του Ορθοδόξου Ιερού Κλήρου».

Η συνάντηση Γαβρόγλου με την Επιτροπή Διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Την ίδια ώρα η επιτροπή διαλόγου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, σημείωσε για μια ακόμη φορά ότι το μοναδικό όργανο που είναι αρμόδιο για τις τελικές αποφάσεις είναι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τον  κ. Γαβρόγλου την ερχόμενη Τρίτη 19 Φεβρουαρίου.

Χαρακτηριστική προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δήλωση του Προέδρου της επιτροπής διαλόγου  της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου, ο οποίος εξερχόμενος της συνάντησης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα, λοιπόν, επιφυλασσόμαστε για αυτά τα οποία ακούσαμε, θα καταθέσουμε τις προτάσεις και γραπτώς θα συνεχιστεί αυτός ο διάλογος. Νομίζω αυτό πρέπει να λεχθεί για να φύγουν όλες οι  άλλες ειδήσεις ότι δήθεν θα κατατεθεί στη Βουλή πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση και πριν λάβει απόφαση η Ιεραρχία».

Από την πλευρά του ο κ. Γαβρόγλου μετά το πέρας της συνάντησης με την επιτροπή διαλόγου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, δήλωσε:

«Είχαμε τη χαρά σήμερα να φιλοξενήσουμε στο Υπουργείο Παιδείας την επιτροπή διαλόγου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και να συζητήσουμε μαζί τους το σχέδιο υλοποίησης του προτεινόμενου πλαισίου Συμφωνίας ανάμεσα στην Πολιτεία και στην Εκκλησία.

Καταθέσαμε ένα κείμενο και υπήρξε μία εξαιρετικά δημιουργική και εποικοδομητική συζήτηση. Αναλύσαμε πολλές πλευρές του κειμένου. Θεωρούμε ότι το κείμενο παρουσιάζει ένα σύνολο διατάξεων που ενισχύει πολύ και τον εξορθολογισμό των σχέσεων και την κατοχύρωση κυρίως των ιερέων και, βεβαίως, ένα ‘νοικοκύρεμα’ των οικονομικών. Περιμένουμε, και μετά τη συζήτηση, τις γραπτές παρατηρήσεις από την πλευρά της επιτροπής. Την ερχόμενη Τρίτη θα ξανασυναντηθούμε για να συζητήσουμε το αναμορφωμένο σχέδιο με βάση και τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις που θα λάβουμε.

Αν κάτι θα ήθελα να πω, για να τελειώσω, είναι ότι σήμερα συνεχίστηκε ο διάλογος που αρχίσαμε στη Μονή Πετράκη και θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα και η δική μου τουλάχιστον αίσθηση είναι ότι αποσαφηνίσθηκαν πολλά και σημαντικά πράγματα κι άρα θεωρώ ότι έχουμε πάει ένα βήμα μπροστά».

Φωτογραφία αρχειου

 

 

 

TOP NEWS