Τα φαναράκια του Αγίου Βασιλείου στη Μύκονο

  • Dogma
μύκονο

Με την ευχή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου και Μυκόνου κ. Δωροθέου Β’, το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός στο Ιερό παρεκκλήσιο του Αγίου Βασιλείου στην περιοχή Λίμνη της Χώρας της Μυκόνου, μετά το πέρας του οποίου, οι πιστοί με φαναράκια στα χέρια λιτανευτικά συνόδευσαν την εικόνα του Αγίου στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγιάς, ψάλλοντας τα Μυκονιάτικα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς , στον ως άνω Μητροπολιτικό Ναό στη Μύκονο, τελέσθηκε η Θ. Λειτουργία, παρουσία Δημοτικών Συμβούλων και του Διοικητού της Πυροσβεστικής. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία και η κοπή της Αγιοβασιλειόπιτας. Το «φλουρί» βρήκε η κ. Δήμητρα Κιούκα, στην οποία προσφέρθηκε ως ευλογία μια εικόνα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου, πολιούχου της νήσου Μυκόνου.

Ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Πέτρος Μαραγκός, Πρωθιερεύς του Ναού και Αρχιερατικός Επίτροπος Μυκόνου και Δήλου, στο κήρυγμά του μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Πατέρας μας κ. Δωροθέου Β’ και ομίλησε για το πολυαιώνιο έθιμο της Αγιοβασιλειόπιτας την οποία και μοίρασε στους συμπροσευχομένους καθώς και το εγκόλπιο ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, που φέτος είναι αφιερωμένο στη συμπλήρωση 260 ετών από την γέννηση και 190 ετών από την εν Ερμουπόλει Σύρου εκδημία και ταφή του Διδασκάλου του Γένους Αρχιμ. Ανθίμου Γαζή (1758-1828).

Στη συνέχεια κλήρος και πιστοί επέστρεψαν την εικόνα στο Ιερό παρεκκλήσιο ψάλλοντας το απολυτίκιο του Αγίου Βασιλείου.

DSCN8133 DSCN8147 DSCN8123 μύκονο DSCN8076 DSCN8064 DSCN8054 DSCN8051

TOP NEWS