Τεμάχιο Τιμίου Ξύλου από την Μονή Σπηλιάς στην Καρδίτσα

  • Dogma
μονή σπηλιάς

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος, υποδέχτηκε τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μονή Σπηλιάς.

Την Παρασκευή 1 Απριλίου  και ώρα 6:30΄μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Καρδίτσης  ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος υποδέχθηκε τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου εκ της Ιεράς Μονής Σπηλιάς.

Το τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μονή Σπηλίας, κόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Μητρόπουλος.

Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιάς Αγράφων

Στην πανέμορφη οροσειρά των Αγράφων της Πίνδου, κοντά στο χωριό Κουμπουριανά της Καρδίτσας, διακρίνουμε την ανδρική Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλαιωτίσσης, αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή.

Ανάμεσα στις πλαγιές με τα έλατα μοιάζει με γαλάζια πέτρα ριγμένη στο πράσινο των Αγράφων και η θέα ψηλά από το δρόμο είναι εξαιρετική. Είναι σαν να έχει κρεμαστεί από τον απότομο βράχο και προκαλεί δέος στον προσκυνητή. Το σπουδαίο μοναστήρι της Σπηλιάς, βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου βράχου, σε ύψος 900 μ.

Στο εσωτερικό ξεχωρίζουν οι δύο ναοί. Ο μικρότερος, σταυροειδούς ρυθμού με υπερυψωμένη στέγη, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, είναι και ο παλαιότερος (υπολογίζεται στα 1604). Ο μεγάλος ναός (Καθολικό) της Ζωοδόχου Πηγής έχει κτισθεί το 1736 και είναι τρίκλιτη βασιλική με περίτεχνο ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο του 1779. Στα θεμέλια του μοναστηριού βρίσκεται η ιερή σπηλιά όπου σύμφωνα με την παράδοση οι κτήτορες του μοναστηριού βρήκαν, μετά από αποκάλυψη της Παναγίας, τη θαυματουργή εικόνα.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ