Θεοφάνεια στην Στοκχόλμη και την Δανία (ΦΩΤΟ)

  • Δόγμα

Την κυριώνυμο ημέρα, ο Ποιμενάρχης ιερούργησε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, συμπαραστατούμενος από τον Εφημέριο του Ναού, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Ιατρίδη και τον Ιερολ. Διάκονο κ. Γεώργιο Αρβανιτίδη.

Την παραμονή της εορτής των Θεοφανείων, Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2024, με την θερμοκρασία να αγγίζει τους -11°C,τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, η ακολουθία του εσπερινού της εορτής και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπα, ο οποίος ετέλεσε και την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού.

Κατ’ αυτήν εκκλησιάστηκε η Πρέσβυς της Ελλάδος στην ΣουηδίαΕξοχωτάτη κ. Αικατερίνη Φουντουλάκη.

Την κυριώνυμο ημέρα, ο Ποιμενάρχης ιερούργησε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, συμπαραστατούμενος από τον Εφημέριο του Ναού, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Βαρθολομαίο Ιατρίδη και τον Ιερολ. Διάκονο κ. Γεώργιο Αρβανιτίδη.

Σύμφωνα με το τυπικό της ημέρας και λίγο πριν την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κλεόπας προσεκάλεσε τα παιδιά, τα οποία παρηκολούθησαν την τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού επί των υδάτων, κύκλω της προευτρεπισθείσης τραπέζης, και τους εξήγησε τα τελούμενα.

Τοαπόγευμα της ιδίας ημέρας ο Μητροπολίτης Κλεόπας ανεχώρησε για την Δανία, όπου στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις, στην πόλη Ροσκίλντε, την Κυριακή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου, ιερούργησε στον εν λόγω ναό, συμπαραστατούμενος από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Σωσίπατρο Στεφανούδη.

Παρέστη ο Πρέσβυς της Ελλάδος στην Δανία,Εξοχώτατος κ. Φραγκίσκος Κωστελλένος, μετά της συζύγου του.

Στην ομιλία του ο Ποιμενάρχης επαίνεσε για την παρουσία και συμμετοχή τους, τόσο τα παιδιά, όσο και τα νεαρά ζευγάρια, και υπενθύμισε προς όλους την σημασία της εορτής στην ζωή της Εκκλησίας και στην προσωπική μας πορεία στον κόσμο.

Μετά την Θεία Λειτουργία και τηρώντας το εκεί έθιμο, άπαντες οι εκκλησιασθέντες μετέβησαν στην παρακείμενη λίμνη, και πάλι με θερμοκρασία -11°C,όπου πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο ανέσυρε ο κ. Περικλής Ρεντόπουλος από την Ρόδο.

Ακολούθως, άπαντες οι παριστάμενοι μετέβησαν στην αίθουσα του ναού, όπου ο Μητροπολίτης ευλόγησε την βασιλόπιττα, προσέφερε στον κ. Ρεντόπουλο ως ευλογία έναν μικρό επιστήθιο σταυρό, ενώ ευλόγησε και την εόρτια τράπεζα, την οποία ευγενώς προσέφερε ο κ. Μιχαήλ Μπριλάκης από την Κρήτη, κατά την διάρκεια της οποίας νέοι και κυρίες έψαλλαν και τα κάλαντα των ημερών.

TOP NEWS