Θεσσαλιώτιδος Τιμόθεος: Να εισέλθουμε στο στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ενδεδυμένοι τον Χριστό.

  • Dogma
θεσσαλιώτιδος

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων  κ. Τιμόθεος, την Κυριακή της Απόκρεω 19 Φεβρουαρίου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Τ.Κ. Σκοτούσσας Φαρσάλων.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος στην ομιλία του ανέφερε, ότι η Κυριακή της Απόκρεω ονομάζεται έτσι, γιατί είναι η τελευταία ημέρα βρώσεως του κρέατος, αφού από αύριο ξεκινά η εβδομάδα της λευκής νηστείας, που θα μας προετοιμάσει για την είσοδο στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Μια νηπτική και προσευχητική περίοδο της Εκκλησίας μας, κατά την οποία καλούμαστε όλοι μας να αγωνιστούμε πνευματικά, να καθαριστούμε από τα πάθη μας και να προετοιμαστούμε «κατιδείν» τα εκούσια πάθη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και την ένδοξη Ανάστασή Του. Και με αυτόν τον πνευματικό αγώνα, να δεχτούμε την φιλανθρωπία, το έλεος και τη δωρεά του Θεού στη ζωή μας.

Τόνισε, επίσης, ότι από τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, δεν πρέπει να ακολουθούμε μόνο όσα μας ικανοποιούν ή όσα εμείς μπορούμε να ερμηνεύσουμε, αλλά να πιστεύουμε όλη την αποκεκαλυμμένη εν Χριστώ αλήθεια: το δόγμα της Αγίας Τριάδας, την ενανθρώπιση – σάρκωση του Θεού Λόγου, τα θαύματα και τη διδασκαλία Του, τα πάθη και τον εκούσιο σταυρικό Του θάνατο, την ανάσταση και την ανάληψή Του και τη Δευτέρα Παρουσία Του. Αλλιώς ο Χριστός, στην προσωπική μας ζωή, δεν θα ενεργήσει ευεργετικά, φιλάνθρωπα και σωστικά, γιατί κι εμείς δεν τον δεχόμαστε αληθινά.

Όταν στο Σύμβολο της Πίστεως ομολογούμε «Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν. Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰώνος», δηλώνουμε ότι πιστεύουμε στην ανάσταση των σωμάτων μας και στην αιωνιότητα του Θεού, την οποία προσδίδει και σε μας τους ανθρώπους, που είμαστε η κορωνίδα της Δημιουργίας του Θεού.

Επιπλέον, είπε ότι την σημερινή Κυριακή της Απόκρεω, η Εκκλησία μας μας κατηχεί περί της ένδοξης Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού, όταν όλοι μας θα κριθούμε από τον Δικαιοκρίτη Κύριό μας πρόσωπο προς πρόσωπο.

Αναλύοντας το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα, ο Σεβασμιώτατος επιπρόσθετα ανέφερε, ότι ο Χριστός καθορίζει το μέτρο με το οποίο θα κριθούμε, που είναι η αγάπη. Ο Χριστός ενδύεται τον κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, προσλαμβάνει την ανθρώπινη πτωχεία και θέτει την αγάπη ως κριτήριο, για να απολαύσουμε την Βασιλεία του Θεού, που έχει προετοιμαστεί για μας «προ καταβολής κόσμου». Ο άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης έλεγε: «Βλέπεις τον αδελφόν σου, βλέπεις Κύριον τον Θεόν σου».

Ολοκλήρωσε την ομιλία του με την παρότρυνση, να εισέλθουμε στο στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ενδεδυμένοι τον Χριστό. Να προσερχόμαστε στους Ναούς, να προσευχόμαστε, να νηστεύουμε, να εγκρατευόμαστε και να αγαθοποιούμε. Όταν αγωνιζόμαστε πνευματικά με φόβο Θεού, αξιοποιώντας τα πνευματικά δώρα που μας δίνει η Εκκλησία μας με τις ιερές Ακολουθίες, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την σωτηρία μας.

TOP NEWS