Θυρανοίξια Ιερού Ναού και Χειροθεσία Πρωτοπρεσβύτερου στην Ι.Μ. Κερκύρας

  • Dogma
Νεκτάριος

Το πρωί της Κυριακής 16 Οκτωβρίου 2016 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο χωριό Σπαρτύλας, όπου στο τέλος της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε Πρωτοπρεσβύτερο τον π. Ιωάννη Σαλβάνο. Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τα θυρανοίξια στον Ιερό Ναό της  Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο ίδιο χωριό.

Στο κήρυγμά του ο κ. Νεκτάριος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας από την παραβολή του σπορέως, αλλά και  στους εορτάζοντες Αγίου Πατέρες της Ζ’ εν Νικαία Οικουμενικής Συνόδου το 787. Ο Κύριός μας ήλθε εις τον κόσμο για να σώσει το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία και το θάνατο, δείχνοντας το δρόμο τον οποίο οφείλει ο καθένας μας να ακολουθήσει, για να οδηγηθεί στη σωτηρία. Οι Άγιοι Πατέρες, συνεκλήθησαν εν Αγίω Πνεύματι και εδογμάτισαν την Ορθόδοξη Πίστη, ξεκαθαρίζοντας τις διάφορες παρερμηνείες και συγχύσεις που επικρατούσαν τον 8ο αιώνα στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, σε σχέση με την προσκύνηση ή μη των Ιερών εικόνων. Έτσι αποφάνθηκαν ότι η τιμή δίδεται στο εικονιζόμενο πρόσωπο και όχι στα υλικά, από τα οποία αποτελείται η εικόνα. Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραμάτησε η Αγία Θεοδώρα η Αυγούστα, το Ιερό Σκήνωμα της οποίας φυλάσσεται στον Μητροπολιτικό Ναό της Κέρκυρας.

image004 image014 image012

Αυτή την ουσία της Πίστεως μάς παρουσίαζει και ο Κύριός μας με την παραβολή του σπορέως, συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Κερκύρας. Ο Χριστός ως γεωργός ρίχνει τον σπόρο. Άλλος σπόρος πέφτει σε καλή γη, όπου βλαστάνει και δίνει πολύ καρπό,  αλλός  σπόρος πέφτει σε γη σκληρή  και ακαλλιέργητη , όπου εκεί κατασπαράσσεται ο σπόρος, από τα πετεινά του ουρανού και τέλος άλλος σπόρος πέφτει μέσα σε αγκάθια. Αυτή  που δέχεται το λόγο του Θεού είναι η  καθαρή από τα πάθη και την αμαρτία, καρδιά του ανθρώπου. Δια της πίστεως ο άνθρωπος μεταμορφώνεται, ακολουθώντας την εν Χριστώ ζωή. Οι διάφοροι εξουσιαστές προσπαθούν εις μάτην να αφαιρέσουν αυτή την πίστη από το λαό μας.

image018

Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος προέτρεψε τους πιστούς να τοποθετήσουν ως κέντρο της ζωής  τους, τον Ιησού Χριστό και τότε θα έχουν  είρηνη, αγάπη και  φως. Με πνευματικά όπλα το λόγο του Θεού και την προσευχή θα αντικρούσουν όλες αυτές τις επιθέσεις που οργανώνονται κατα της Εκκλησίας μας, από τα διάφορα ξενικά κέντρα που στόχο έχουν να αλλοιώσουν το Ορθόδοξο φρόνημα αυτού του λαού.

image016

TOP NEWS