Το Τίμιο Ξύλο στην Αλεξανδρούπολη

  • Dogma

Κατά την πανήγυρη του πολιούχου Αγίου Νικολάου η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και η ευρύτερη περιοχή βίωσαν την μεγάλη τιμή και ευλογία της ελεύσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού από τα Ιεροσόλυμα.

Το μεσημέρι της Δευτέρας 6 Δεκεμβρίου αναχώρησε από τη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως το Τίμιο Ξύλο . Το ιερό κειμήλιο της πίστεως, μετέφερε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος, ενώ για τις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις του Αγίου Νικολάου είχε προσκληθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων.

Κατά την πανήγυρη του πολιούχου Αγίου Νικολάου, η πόλη, η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και η ευρύτερη περιοχή βίωσαν την μεγάλη τιμή και ευλογία της ελεύσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας Ιησού Χριστού από τα Ιεροσόλυμα.

Κατά την επίσημη Δοξολογία υποδοχής του Τιμίου Ξύλου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος, αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση του δικαίου αιτήματος του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου και του ακριτικού λαού του Έβρου να μεταφερθεί το ιερότερο κειμήλιο της Ορθοδοξίας από την Αγία Γη στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ανταπαντώντας ο. Μητροπολίτης κ. Άνθιμος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο και τον εκπρόσωπό του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιο για τη μεγάλη ευλογία που επεφύλαξαν στο λαό του Έβρου με τη μεταφορά του Τιμίου Ξύλου στην Αλεξανδρούπολη. Ο Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος δώρισε στο Μητροπολίτη μας αντίγραφο της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας και του άστρου της Βηθλεέμ.

Ακολούθησε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Μελίτων.

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος και η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Καπιτωλιάδος κ. Ησυχίου και συλλειτουργούντων των Μητροπολιτών Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος και Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου.
Ο Μητροπολιτικός Ναός γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που προσερχόταν και περίμενε επί πολλή ώρα υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσει το Τίμιο Ξύλο και το λείψανο του Αγίου Νικολάου.

Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνος του Αγίου Νικολάου στους δρόμους της πόλεως μέχρι το λιμάνι προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, ενώ οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος κρατούσαν στους ώμους τους ως ευλογία την εικόνα του Αγίου.

TOP NEWS