Τριετές Μνημόσυνο Ηγουμένης Χριστονύμφης

  • Δόγμα

Τον θείο λόγο κήρυξε ο σεπτός Ποιμενάρχης, ο οποίος επεσήμανε ότι συγκεντρωθήκαμε σήμερα προκειμένου ενθυμούμενοι την αοίδιμη Γερόντισσα Χριστονύμφη, να ζητήσουμε από τον Πανάγαθο Θεό να την θυμηθεί με τον δικό Του τρόπο και να την κάνει αποδεκτή στους κόλπους Του, να της παράσχει την άνεση αλλά και να την κατατάξει μετά των Αγίων και των Δικαίων Του.

Το πρωί της 19ης Αυγούστου 2023, ημέρα Σάββατο, στην Ι. Μονή Παναγίας Λεχώβης τελέσθηκε, παρισταμένου και συμπροσευχομένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου, Αρχιερατική Θ. Λειτουργία υπό του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου πλαισιουμένου υπό του Αιδεσ. Πρωτ/ρου π. Παναγιώτου Θεοδώρου, Εφημερίου Ι. Ναού Αγίας Τριάδος Κρυονερίου και του Διακόνου π. Χρήστου Χίλια. Της Θ. Λειτουργίας ακολούθησε το Ιερό Μνημόσυνο της μακαριστής Καθηγουμένης της ως άνω Ι. Μονής Χριστονύμφης Μοναχής.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο σεπτός Ποιμενάρχης, ο οποίος επεσήμανε ότι συγκεντρωθήκαμε σήμερα προκειμένου ενθυμούμενοι την αοίδιμη Γερόντισσα Χριστονύμφη, να ζητήσουμε από τον Πανάγαθο Θεό να την θυμηθεί με τον δικό Του τρόπο και να την κάνει αποδεκτή στους κόλπους Του, να της παράσχει την άνεση αλλά και να την κατατάξει μετά των Αγίων και των Δικαίων Του. Ακολούθως, ερμηνεύοντας την Αποστολική και την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας επεσήμανε την αναγκαιότητα, ως Χριστιανοί, να πιστεύουμε, να κάνουμε τον πνευματικό μας αγώνα και να παραμένουμε πιστοί στον «γάμο» που συνάψαμε με τον Χριστό κατά την ημέρα της βαπτίσεώς μας. Οφείλουμε να διατηρήσουμε αυτό τον γάμο χωρίς μοιχείες, αμαρτίες και χωρισμούς από τον Χριστό αλλά να Τον δοξάζουμε γιατί αυτά που μας υποσχέθηκε, δηλαδή τον Παράδεισο, θα μας τον δώσει αρκεί να μένουμε πιστοί στις αλήθειες της Πίστεώς μας. Οι άνθρωποι πολλές φορές έρχονται στα Μοναστήρια για να διαπιστώσουν τον αληθινό τρόπο βίωσης της πίστεως, δηλαδή, την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Μοναχοί και οι Μοναχές στον Θεό. Έρχονται για να δουν αυτό που τα απολυτίκια περιγράφουν «…Σὲ Νυμφίε μου ποθῶ, καὶ σὲ ζητοῦσα ἀθλῶ,…», να δούν τους αγώνες και τους άθλους που στεφανώνονται με τους αμαράντινους στέφανους της δόξας του Θεού!

Ολοκληρώνοντας ο Ποιμενάρχης μας ευχήθηκε αυτό το αμαράντινο στεφάνι να το έχει λάβει και η μακαριστή Γερόντισσα Χριστονύμφη, η οποία επί πολλά έτη διακόνησε και ανακαίνησε πνευματικά και κτηριακά την παλαίφατη και περιάκουστη Ι. Μονή Λεχώβης (κτίσμα του 10ου αιώνα) και το Μετόχι της τον Άγιο Στέφανο, ενώ στην Γερόντισσα Νεκταρία, την υπ’ αυτής Ιερά Αδελφότητα και τους ευλαβείς προσκυνητές, ευχήθηκε να λάβουν κι αυτοί παρόμοιους στεφάνους πνευματικής ζωής δείχνοντας εμπιστοσύνη στους λόγους του Κυρίου μας και του Αποστόλου μας!

 

TOP NEWS