Β’ Κυριακή των Νηστειών στη Μαραθέα Καρδίτσης

  • Dogma
Καρδίτσης

Η τίμια χείρα της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας τίθεται προς προσκύνηση στο Μητροπολιτικό Ναό Καρδίτσας.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, την B΄ Κυριακή των Νηστειών 27 Μαρτίου 2016, λειτούργησε και ομίλησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του εν Μύροις Μαραθέας. Ακολούθως μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσ1ταντίνου και Ελένης Καρδίτσης, όπου από την Παρασκευή το απόγευμα τίθεται προς προσκύνηση η τιμία χείρ της οσίας μητρός ημών Φιλοθέης της Αθηναίας.

Image00007 Image00012 Image00004 Image00003

Η Αγία Φιλοθέη γεννήθηκε το έτος 1522 μ.Χ. στην τουρκοκρατούμενη τότε Αθήνα. Οι ευσεβείς γονείς της ονομάζονταν Άγγελος και Συρίγα Μπενιζέλου. Η μητέρα της ήταν στείρα και απέκτησε την Αγία μετά από θερμή και συνεχή προσευχή.

Image00015 Image00013 Image00014

Ο Κύριος που ικανοποιεί το θέλημα εκείνων που Τον σέβονται και Τον αγαπούν, άκουσε την δέησή της. Και πράγματι, μια ημέρα η Συρίγα μπήκε κατά την συνήθειά της στο ναό της Θεοτόκου για να προσευχηθεί και από τον κόπο της έντονης και επίμονης προσευχής την πήρε για λίγο ο ύπνος. Τότε ακριβώς είδε ένα θαυμαστό όραμα. Ένα φως ισχυρό και λαμπρό βγήκε από την εικόνα της Θεομήτορος και εισήλθε στην κοιλιά της. Έτσι ξύπνησε αμέσως και έκρινε ότι το όραμα αυτό σήμαινε στην ικανοποίηση του αιτήματός της. Έτσι κι έγινε. Ύστερα από λίγο καιρό η Συρίγα έμεινε έγκυος και έφερε στον κόσμο τη μονάκριβη θυγατέρα της.

Μαζί με την Χριστιανική ανατροφή, έδωσαν στην μοναχοκόρη τους και κάθε δυνατή, για την εποχή εκείνη, μόρφωση. Έτσι η Ρηγούλα (ή Ρεβούλα, δηλαδή Παρασκευούλα), αυτό ήταν το όνομά της προτού γίνει μοναχή, όσο αύξανε κατά την σωματική ηλικία, τόσο προέκοπτε και κατά την ψυχή, όπως λέει το συναξάρι της.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ