Βροντερό “όχι” από 22 Mητροπολίτες στη Συμφωνία των Πρεσπών!

  • Dogma
μητροπολίτες

Ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική Βουλή να μην εγκρίνει την Συμφωνία των Πρεσπών στέλνουν με κοινή επιστολή οι 22 μητροπολίτες της Μακεδονίας.

Στην κοινή επιστολή τους, οι Mητροπολίτες αναφέρουν πως δεν μπορούν να πιστέψουν ότι βουλευτές, ιδίως οι εκπρόσωποι της Μακεδονίας, θα “αμαυρώσουν το όνομά τους για πάντα” εάν στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι ιεράρχες υποστηρίζουν πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις αλυτρωτικές βλέψεις της ΠΓΔΜ και καταγγέλλουν πως οι Πρέσπες είναι “αντίθετες στην ιστορική αλήθεια” για την ιστορία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Επιπλέον επιρρίπτουν ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, χωρίς να τους κατονομάζουν, λέγοντας πως οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ στη Βουλή της ΠΓΔΜ “αφήνουν έκθετους όσους υπέγραψαν ή προτίθενται να επικυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών”.

Οι αρχιερείς δεν διστάζουν να διατυπώσουν, μάλιστα, την στήριξή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις κατά της συμφωνίας για το Μακεδονικό.

Επιπλέον, επικρίνουν όσους βλέπουν πίσω από τα συλλαλητήρια τη φασιστική ακροδεξιά. “Είναι φασιστικό να υπερασπίζεται κανείς την πατρίδα του και τα συμφέροντά της;” διερωτώνται, προσθέτοντας πως ουδείς μιλά για υποκίνηση των εξεγερθέντων στο Πολυτεχνείο.

Ιερές βολές κατά Ιερώνυμου
Όσον αφορά την Εκκλησία της ΠΓΔΜ, οι μητροπολίτες εξαπολύουν κατηγορίες ότι πρόκειται για σχισματική οντότητα που προωθεί ανθελληνικές θέσεις όσον αφορά την ιστορία της Μακεδονίας, και υπογραμμίζουν πως θα ήταν λάθος να της αναγνωριστεί αυτοκέφαλο.

Οι 22 μητροπολίτες που υπογράφουν την επιστολή εκφράζουν την ικανοποίησή τους με την δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος κατέστησε σαφές πως δεν προτίθεται να χορηγήσει αυτοκεφαλία.

Παράλληλα, εξαπολύουν τα βέλη τους στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αφού – όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά – αναμένουν την συμπαράσταση και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

“Μία επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως και η αναγνώριση αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Μακεδονίας (σ.σ. ΠΔΓΜ) όχι μόνο δεν θα αποτελέσουν τη βάση για την ειρηνική συμβίωση και συμπόρευση του ελληνικού λαού και του λαού της γειτονικής χώρας, αλλά μόνιμη εστία καλλιέργειας αλυτρωτισμού και εχθρότητος”, υποστηρίζουν οι μητροπολίτες.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

TOP NEWS