Αδρανοποιήθηκε η Επιτροπή του Φαναρίου για το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

  • Dogma
αμερικής

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή για τα επόμενα τρία χρόνια κατ’ εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Σε αδράνεια περιήλθε η Επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου η οποία είχε συσταθεί τον Οκτώβριο του 2022 από την Σύνοδο με την εισήγηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να μελετήσει από κοινού με την αντίστοιχη Επιτροπή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, την πιθανή τροποποίηση του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής. Δεν αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή για τα επόμενα τρία χρόνια κατ’ εντολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Την πληροφορία αυτή του «Εθνικού Κήρυκα» επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στον «Ε.Κ.» ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας ο οποίος είχε ορισθεί μέλος της Επιτροπής του Φαναρίου, όταν σε τηλεφωνική μας επικοινωνία τον ρωτήσαμε αν ο ίδιος έχει παραιτηθεί από την Επιτροπή, όπως είχε κυκλοφορήσει την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 ανάμεσα σε εκκλησιαστικούς κύκλους στο Φανάρι και τις ΗΠΑ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας είπε χαρακτηριστικά στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «δεν υπάρχει Επιτροπή, την παύσαμε. Είπαμε μερικά πράγματα στον Αμερικής και για τρία χρόνια δεν θα κάνουμε Επιτροπή, αυτή ήταν η συμφωνία στο Φανάρι. Του είπαμε να καλέσει την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής να συνεργασθούν για τρία χρόνια και κατόπιν να τα συζητήσουμε».

Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας τόνισε εκ νέου πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει Επιτροπή, να το γράψετε». Στην επισήμανση του «Ε.Κ.» ότι παρόλα αυτά ο Ελπιδοφόρος συνεχίζει, ο κ. Νικήτας είπε, «αυτό το ξέρουμε» και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει Επιτροπή, εμείς δεν συνεχίζουμε μέχρι η εκεί Σύνοδος να λάβει μερικές αποφάσεις».

Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας είπε «εγώ σας λέγω την αλήθεια, τα ξέρει ο Πατριάρχης πως εάν θέλετε την Επιτροπή δίνω την παραίτηση μου από αυτή, διότι συμφωνήσαμε σε μερικά πράγματα κι εγώ έχω αυτές τις αρχές και τις βάσεις. Και πάλι σας λέγω ότι για μένα δεν υπάρχει Επιτροπή, κι ο Χαλκηδόνος θα σας πει το ίδιο».

TOP NEWS