Επί τον τύπον: Ο μακαριστός Πρωτοψάλτης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, π. Ευσέβιος Δαγγαλάς

  • Δόγμα

Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου, Υπ. Δρα ΕΚΠΑ

Ήταν 15 Ιανουαρίου 2022. Ο πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελενης, εντός του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, του πατριαρχικού Ναού που καθημερινώς εκκλησιάζεται ο Πατριάρχης, δεν εμφανίστηκε στο Αναλόγιο.

Τον αναζήτησαν μετά την Ακολουθία. Συνήθως, πέρα από συζητήσεις και μικρο ξεναγήσεις που έκανε στα ρωσικά γρουπ προσκυνητών, περνούσε πολύ χρόνο στο κελί του, εκεί, λίγο πιο πάνω από το μαγειρείο και την κουζίνα του Πατριαρχείου.

Και, λίγο αργότερα, το Πατριαρχείο που δεν συνηθίζει να είναι λακωνικό στις ανακοινώσεις του, γι᾿ αυτόν τον αγιοταφίτη που είχε άνω των 50 ετών στο Πατριαρχείο, όπως και για άλλους βέβαια, δεν έκρινε ότι πρέπει να αφιερώσει περισσότερες γραμμές από τα κάτωθι: «Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ανακοινώνει μετά λύπης ότι ο εκλιπών αγαπητός αδελφός, Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Δαγγαλάς, βρέθηκε το πρωί νεκρός στο κελί του και ότι η νεκρώσιμος ακολουθία του θα ψαλεί το απόγευμα, 15 Ιανουαρίου 2022, ώρα 15:30 μ.μ. στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Θέκλης, προεξάρχοντος του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου».

Ετάφη στο κοιμητήριο της Αγιοταφικής Αδελφότητος, δίπλα στην Αγία Σιών. Και, έτσι λησμονήθηκε, όπως λησμονημένος έζησε και πιότερο παραγκωνισμένος, όλα αυτά τα χρόνια στο Πατριαρχείο. Κρατώ ετούτη την ώρα, κρατώ στα χέρια μου δικά του μουσικά βιβλία, που η αγάπη του μού είχε αφιερώσει χειρογράφως, κάθε που τον επισκεπτόμουν και συζητούσαμε επί ώρες στο κελί του. Και, επειδή γνωρίζαμε και οι δύο ρωσικά, εκείνος σχεδόν άπταιστα, και ψέλναμε μαζί στον πατριαρχικό ναό επί ένα εξάμηνο, αυτός πρωτοψάλτης, εγώ λαμπαδάριος, με εκτιμούσε και αγαπούσε ιδιαιτέρως, όπως και εγώ.

Το μόνιμο παράπονό του ήταν ότι δεν είχε ναό. Όλοι, σχεδόν, στα Ιεροσόλυμα, ιερομόναχοι και μοναχοί ηγουμενεύουν επί κάποιας μονής ή είναι εφημέριοι σε μικρό ναό. Συνήθιζε να μου λέγει ο μακαριστός: «Άγιε Σχολάρχα, εδώ καλόγριες έχουν αναλάβει ναό, και εγώ, πενήντα χρόνια στο Πατριαρχείο, με ρωτούν προσκυνητές πού λειτουργώ και δεν ξέρω τι να τους απαντήσω». Και, επειδή ήταν κοντός στο ανάστημα, πέραν των άλλων, είχε να αντιμετωπίσει και τα πειράγματα των «αδελφών» της ως άνω αδελφότητος.

Μακαριστέ και αγαπημένε  π. Ευσέβιε, πάλαι ποτέ Πρωτοψάλτα του Ιερού Αναλογίου του πατριαρχικού ναού των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, αιωνία σου η μνήμη. Να γνωρίζεις: δεν σε ξέχασα!

Δείτε ακόμη: 

TOP NEWS