Επίσημη παρέμβαση των ΗΠΑ για την Αγιά Σοφιά – «Σεβαστείτε την ιστορία της!»

  • Dogma
σοφιά

Παρέμβαση – χαστούκι στον Ερντογάν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η δήλωση σε Έλληνες ανταποκριτές για την διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς.

Με τον πιο επίσημο τρόπο και μια ημέρα μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσής του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ παίρνει θέση στέλνοντας μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολυθρησκευτική ιστορία της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Έλληνες ανταποκριτές.

Έτσι, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει εκ νέου τη στήριξή του στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της Αγίας Σοφίας μόλις μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο για το έτος 2019.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο αναφερόταν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να θέτουν το θέμα στους Τούρκους συναδέλφους τους, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της Αγίας Σοφίας κατά έναν τρόπο που θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, «αναφορικά με την αμερικανική πολιτική για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, τονίζεται ότι ο πρέσβης, άλλα στελέχη της πρεσβείας και των προξενικών αρχών, καθώς και επισκέπτες αξιωματούχοι των ΗΠΑ θέτουν το ζήτημα σε συνεχή βάση κατά τις συναντήσεις τους με Τούρκους αξιωματούχους».
Πηγή: www.newsit.gr

TOP NEWS