ΗΠΑ: Νέο «χαστούκι» στην Τουρκία – Τι αναφέρει έκθεση του Κογκρέσου για την προκλητικότητα στο Αιγαίο

  • Dogma
ΗΠΑ

Νέο ράπισμα από τις ΗΠΑ στην Τουρκία με βάση την έκθεση από το Κογκρέσο για τις σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες αλλά και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Στην έκθεση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ αποτυπώνεται το χάσμα ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ αναδυκνύεται η στενή σχέση Άγκυρας και Μόσχας. Παράλληλα γίνεται αναφορικά στην τουρκική επιθετικότητα και τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

«Οι μακροχρόνιες διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σημείωσαν σημαντική κλιμάκωση το 2022 εν μέσω μεγαλύτερης στρατηγικής συνεργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών με την Ελλάδα. Οι διαφωνίες Τουρκίας-Ελλάδας σχετικά με υπερπτήσεις αμφισβητούμενων περιοχών και άλλα μακροχρόνια ζητήματα στο Αιγαίο αυξήθηκαν και απασχόλησαν το Κογκρέσο» τονίζεται στην έκθεση ενώ αναφέρεται η ρητή καταδίκη για τις τουρκικές υπερπτήσεις που εντάχθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών. «Πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες εδαφικές υπερπτήσεις του εναέριου χώρου άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα τονίζεται η… ακροβασία του Ερνογάν μεταξύ Ρωσίας και Δύσης ενώ αναφέρεται και στις σχέσεις των προέδρων ΗΠΑ και Τουρκίας.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν περιορίζει τις συναντήσεις του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο πολυμερών διασκέψεων. Ενώ η εμβάθυνση των δεσμών με τη Ρωσία σε ορισμένους τομείς παραμένει αιτία ανησυχίας για τις ΗΠΑ», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Για την τουρκική προκλητικότητα τόσο στη Μεσόγειο όσο και στην ευρεία περιοχή τονίζεται πως «τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τον στρατό της στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τον Νότιο Καύκασο με τρόπο που έχει επηρεάσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους βασικούς παράγοντες».

Άλλωστε η εμπλοκή της Τουρκίας στην Συρία έχει δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, με την Άγκυρα να κλιμακώνει και αλλού τις προκλήσεις όπως με τις υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες, την Παναγιά και τη Ζουράφα.

TOP NEWS