Μητρόπολη Καλαβρύτων: Διήμερη προσκυνηματική επίσκεψη στην Εύβοια

  • Dogma
εύβοια

Προσκυνηματική επίσκεψη στην Εύβοια πραγματοποίησε το διήμερο 20-21 Ιουνίου η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αμβροσίου που θέλησε με αυτόν τον τρόπο να προσφέρει ένα «δώρο αγάπης» σε συνεργάτες και φίλους, αναλαμβάνοντας ο ίδιος τα έξοδα μετακίνησής τους.

Σκοπός της επίσκεψης στην Εύβοια, ήτο να προσκυνήσουν τον Όσιον Ιάκωβον (Τσαλίκην), ο Οποίος πολύ πρόσφατα ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθοδοξίας μας.

Κατόπιν εντολής τού σεπτού Ποιμενάρχου μας, επικεφαλής ετέθη ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Πουλής, ο οποίος συνοδευόταν από ιερείς και ομάδα ευλαβών χριστιανών από το Αίγιο και την Πάτρα.

Ένα λεωφορείο με 20 περίπου ιερείς και 25 προσκυνητές αναχώρησε το πρωί της Τετάρτης για τη Βόρεια Εύβοια και συγκεκριμένα για το Προκόπι, όπου βρίσκεται ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, στον οποίο αφίχθησαν το απόγευμα, αφού προηγήθηκαν στάση στη Χαλκίδα και γεύμα στη Νέα Αρτάκη.

Πρόκειται για έναν πραγματικό… επίγειο παράδεισο, στον οποίο προσέρχονται καθημερινά εκατοντάδες πιστών για να ξεκουραστούν ψυχικά και να ανανεωθούν πνευματικά. Εκεί τελέστηκε ιερά παράκλησις υπέρ υγείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, των ιερέων της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως και των επισκεπτών, που με ευλάβεια προσκύνησαν το ιερό λείψανο του Αγίου Ιωάννου.

Ακολούθως άπαντες αναχώρησαν για την Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, η οποία βρίσκεται στην… καρδιά πυκνόφυτης έκτασης στα χαμηλά των βουνών «Καβαλάρης» και «Ξηρόν όρος» αντίκρυ του χωριού Δρυμώνα, αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Εκεί, αφού έγιναν δεκτοί με περισσή αγάπη από τους Μοναχούς, προσκύνησαν τα ευωδιάζοντα και θαυματουργά οστά του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος και τον τάφο τού Οσίου Ιακώβου Τσαλίκη, ενός χαρισματικού μοναχού, που έζησε στην Ιερά Μονή και που για πολλά χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του υπήρξε ο Ηγούμενός της. Στον μακαριστό Γέροντα αποδίδονται πλήθος θείων επεμβάσεων προς ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου. Σε εκατοντάδες ανέρχονται οι ευεργετηθέντες πιστοί, οι οποίοι μέχρι και σήμερα επισκέπτονται συνεχώς και κατά ομάδες την Ιερά Μονή προκειμένου να προσκυνήσουν τον τάφο του και να επικαλεσθούν τη συνδρομή του στα ανθρώπινα μικρά και μεγάλα προβλήματά τους.

Στις 10μ.μ. τελέστηκε Απόδειπνο μετά Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο και εν συνεχεία οι προσκυνητές τακτοποιήθηκαν στον ξενώνα της Ιεράς Μονής, όπου και διανυκτέρευσαν.

Το πρωί της επόμενης ημέρας τελέστηκε Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη π. Καλλινίκου Πουλή, ο οποίος στη σύντομη προσλαλιά του ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, με τις ευλογίες τού οποίου πραγματοποιήθηκε η προσκυνηματική επίσκεψη, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, Αρχιμανδρίτη Γαβριήλ και τη Μοναστική Κοινότητα για την αβραμιαία φιλοξενία που τους παρέσχον, ευχηθείς «όπως το παρήγορο γεγονός τής προσκυνήσεως στον τάφο του Οσίου Ιακώβου αναπτυχθεί ως δυνατότητα δικής μας αγιοποιήσεως».

Λίγο μετά τις 11 το πρωί οι προσκυνητές της Ιεράς Μητροπόλεώς μας πήραν το δρόμο της επιστροφής. Αφού γευμάτισαν στα Καμμένα Βούρλα, κατευθύνθηκαν προς Άμφισσα, ανατολικά της οποίας βρίσκεται η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία Παρνασσίδος, κτισμένη σε μια πανοραμική περιοχή, καθώς από εκεί ο επισκέπτης ατενίζει τον Κορινθιακό κόλπο, τα λιμάνια της Ιτέας και του Γαλαξιδίου, καθώς και τις πλαγιές του Παρνασσού και της Γκιόνας.

Η εν λόγω Ιερά Μονή κατά τους χρόνους της Επαναστάσεως του 1821 υπήρξε ορμητήριο και τροφοδότης των επαναστατικών δυνάμεων της ανατολικής Στερεάς Ελλάδος. Έπαιξε τον ίδιο ρόλο στην Στερεά Ελλάδα, παρόμοιο με αυτόν της Αγίας Λαύρας, γι’ αυτό και ονομάζεται «Αγία Λαύρα της Ρούμελης».

Στην ιστορική αυτή Ιερά Μονή έγιναν δεκτοί και ξεναγήθηκαν από την Ηγουμένη και τη Μοναστική Αδελφότητα, ενώ πλούσιο ήταν και το καθιερωμένο κέρασμα. Από την πλευρά του, ο π. Καλλίνικος ευχαρίστησε την Γερόντισσα και τις Μοναχές, μεταφέροντας τις ευλογίες του Μητροπολίτου μας για το σπουδαίο πνευματικό και ιεραποστολικό έργο που επιτελεί η Αδελφότητα, ευχόμενος όπως η Παναγία μας να τις ενισχύει στη Διακονία τους.

Αργά το απόγευμα της Πέμπτης οι προσκυνητές επέστρεψαν στο Αίγιο. Γενική ήταν η ικανοποίηση όλων για τις απίστευτες εμπειρίες που βίωσαν με την επίσκεψη στις Ιερές Μονές της Ευβοίας και της Φωκίδας, δοξάζοντες το Όνομα του Κυρίου μας για την πνευματική ανάταση που ένοιωσαν, αλλά και για το ιερό δέος, από το οποίον πλημμύρισαν οι ψυχές των!

 

TOP NEWS