Εορτάζει σήμερα ο Όσιος Στέφανος ο ομολογητής, ο νέος

  • Dogma

Τη μνήμη του Οσίου Στέφανου γιορτάζει κάθε χρόνο στις 28 Νοεμβρίου η Eκκλησία. Ο Όσιος Στέφανος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και οι ευσεβείς γονείς του Ιωάννης και Άννα τον ανέθρεψαν κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο.

Τη μνήμη του Οσίου Στέφανου γιορτάζει κάθε χρόνο στις 28 Νοεμβρίου η Eκκλησία. Ο Όσιος Στέφανος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και οι ευσεβείς γονείς του Ιωάννης και Άννα τον ανέθρεψαν κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο. Όταν μεγάλωσε, μορφώθηκε αρκετά και αργότερα αναδείχθηκε ηγούμενος στο περίφημο όρος του Αγίου Αυξεντίου.

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος εναντίον των αγίων εικόνων, όχι μόνο δε συμμορφώθηκε με τις αυτοκρατορικές διαταγές, αλλά και χαρακτήρισε αιρετικούς τους εικονομάχους βασιλείς. Καταγγέλθηκε στον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο τον Κοπρώνυμο, ο όποιος είχε την ελπίδα ότι με την προσωπική του επιβολή, όταν παρουσιαζόταν μπροστά του, ότι θα κατάφερνε να δαμάσει το φρόνημά του. Συνέβη, ωστόσο, ακριβώς το αντίθετο, καθώς ο Στέφανος ανήκε στους ανθρώπος εκείνους που με «πολλήν παρρησία εν πίστει την εν Χριστώ Ιησού» (Α’ προς Τιμόθεον, γ’ 13), δηλαδή με πολλή παρρησία και θάρρος διακήρρυτε την πίστη που ομολογούν όσοι είναι σε κοινωνία με τον Ιησού Χριστό. Έλεγξε, λοιπόν, αυστηρά κατά πρόσωπο τον Κοπρώνυμο. Αυτός τότε τον έκλεισε στη φυλακή και μετά από μέρες διέταξε να τον θανατώσουν.

Αφού, λοιπόν, τον έβγαλαν από την φυλακή, άρχισαν να τον λιθοβολούν και να τον κτυπούν με βαρεία ρόπαλα. Ένα ισχυρό κτύπημα στο κεφάλι έδωσε τέλος στη ζωή του Στεφάνου (το 767 μ.Χ.). Κατόπιν το σώμα του το έριξαν στη θάλασσα, αλλά ευλαβείς χριστιανοί που το βρήκαν όταν τα κύματα το έφεραν στην παραλία, το έθαψαν με την αρμόζουσα τιμή.

TOP NEWS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ