Εορτές και γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 19 Ιανουαρίου

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 19 Ιανουαρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Οσίων Μακαρίου του Αιγυπτίου και Μακαρίου του Αλεξανδρέως. Αρσενίου αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Μάρκου του Ευγενικού, επισκόπου Εφέσου (†1444). Μαρτύρων Ευφρασίας, Λουκιανού, Παύλης και των νηπίων Κλαυδίου, Υπατίου, Παύλου και Διονυσίου. Κοσμά του «Χρυσοστομάτου», Θεοδότου επισκόπου Κυρήνειας, των εν Κύπρω. Μελετίου ομολογητού του Γαλησιώτου. Μακαρίου (Καλογερά) οσίου ιεροδιακόνου του Πατμίου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 19 Ιανουαρίου:

379 Ο Μέγας Θεοδόσιος αναγορεύεται συναυτοκράτορας του Ρωμαϊκού Κράτους, μαζί με τους Ουαλεντινιανό Β’ και Γρατιανό.

399 Γεννήθηκε η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, Πουλχερία, που ανακηρύχθηκε Αγία από την Εκκλησία.

1419 Κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο, η Ρουέν συνθηκολογεί με το βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Ε’ και η Νορμανδία ξαναπερνά στην κατοχή των Βρετανών.

1736 Γεννήθηκε ο Σκοτσέζος μηχανουργός, μηχανικός και εφευρέτης, «πατέρας της ατμομηχανής», Τζέιμς Βατ, το όνομα του οποίου δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής ισχύος.

1764 Σαν σήμερα γίνεται η πρώτη αναφορά για χρήση επιστολής – βόμβας. Ο δανός ιστορικός Μπόλε Λούξντορφ γράφει στο ημερολόγιό του ότι ο συνταγματάρχης Πόουλσεν δέχθηκε ένα πακέτο στο σπίτι του και όταν το άνοιξε αυτό εξερράγη και τον τραυμάτισε.

1806 Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας στην Αφρική.

1825 Ο Αμερικανός Έζρα Ντάγκετ λαμβάνει το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη διατήρηση τροφίμων σε κονσέρβα.

1827 Mάχη του Διστόμου: 600 μαχητές από το Σούλι και τη Λιβαδειά υπό τους Νότη Μπότσαρη και Δράκο νικούν στο Δίστομο 2.500 Tούρκους του Kιουταχή.

1828 Πέθανε ο στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρος Υψηλάντης.

1840 Ο Αμερικανός εξερευνητής Τσαρλς Γουίκς φτάνει στην Ανταρκτική.

1892 Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας μπάσκετ στο YMCA Training School στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

1903 Ανακοινώνεται η διοργάνωση του πρώτου ποδηλατικού γύρου της Γαλλίας, με την ονομασία «Τουρ ντε Φρανς».

1915 Ο Γάλλος χημικός, Ζορζ Κλοντ, πατεντάρει τους σωλήνες νέον για διαφημιστική χρήση.

1919 Σαν σήμερα γεννήθηκε ο διανοούμενος, δημοσιογράφος, κριτικός, μεταφραστής, λογοτέχνης και σκηνοθέτης, Μάριος Πλωρίτης.

1920 Η αμερικανική Γερουσία ψηφίζει κατά της συμμετοχής των ΗΠΑ στην Κοινωνία των Εθνών.

1937 Ο Χάουαρντ Χιουζ δημιουργεί νέο αεροπορικό ρεκόρ ταχύτητας. Πετά από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη σε 7 ώρες, 28 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα.

1941 Το υποβρύχιο «Πρωτεύς» με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Μιχαήλ Χατζηκωνσταντίνου βυθίζει στην Αδριατική το ιταλικό οπλιταγωγό «Σαρδηνία».

1941 Συνάντηση κορυφής των δυνάμεων του Άξονα στην Αυστρία. Ο Χίτλερ συμφωνεί να παράσχει βοήθεια στους Ιταλούς, στο πόλεμο στη Βόρεια Αφρική και ανακοινώνει στο Μουσολίνι την πρόθεσή του να άρει το βαλκανικό αδιέξοδο. Οι προθέσεις του Γερμανού δικτάτορα ωθούν το Μουσολίνι στην ανάληψη επιθετικής δράσης εναντίον των Ελλήνων.

1942 Γεννήθηκε ο συνθέτης, Γιώργος Χατζηνάσιος.

1943 Ο στρατηγός Γκεόργκι Ζούκοφ προάγεται από το Στάλιν σε στρατάρχη.

1945 Σαν σήμερα ο σοβιετικός στρατός απελευθερώνει τους Εβραίους στο γκέτο του Λοντζ στην Πολωνία. Από τους 204.000 κατοίκους του το 1940 επιζούν 877.

1946 Οι Αμερικανοί συστήνουν το Διεθνές Στρατοδικείο της Άπω Ανατολής για να δικάσει τους Ιάπωνες εγκληματίες πολέμου.

1947 Γεννήθηκε η ηθοποιός, Έλενα Ναθαναήλ.

1947 Ναυτική τραγωδία στο νότιο Ευβοϊκό, «ο ελληνικός Τιτανικός»: Το ατμόπλοιο «Χειμάρρα», με 544 επιβάτες και 86 άνδρες πλήρωμα που εκτελεί το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Πειραιάς, βυθίζεται μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 383 άτομα. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες είναι 36 πολιτικοί κρατούμενοι που οδηγούνται στην εξορία και 200 χωροφύλακες.

1949 Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού υπό τους καπετάνιους Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου) και Γιώτη (Χαρίλαο Φλωράκη) προσβάλλουν το Καρπενήσι. Θα το καταλάβουν 2 μέρες αργότερα και θα το κρατήσουν για δεκάξι ημέρες, με μεγάλες απώλειες. Την ίδια ημέρα καταλαμβάνουν και το Λεωνίδιο Αρκαδίας, αλλά αποδεκατίζονται από την αντεπίθεση του Στρατού.

Την ίδια μέρα, ο βασιλιάς Παύλος αναθέτει στο Θεμιστοκλή Σοφούλη το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Την ίδια μέρα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ένας μυστηριώδης άνδρας με μαύρο μανδύα, κρυμμένος κάτω από ένα καπέλο με φαρδύ μπορ, επισκέπτεται τον τάφο του Έντγκαρ Άλαν Πόε στο κοιμητήριο της Βαλτιμόρης. Ανοίγει ένα μπουκάλι κονιάκ, κάνει μία πρόποση, πίνει το μισό και το υπόλοιπο μαζί με τρία τριαντάφυλλα τα εναποθέτει στο μνήμα. Ο αινιγματικός επισκέπτης θα κάνει την εμφάνισή του κάθε χρόνο στα γενέθλια του Πόε, κάπου ανάμεσα στα μεσάνυχτα και στο ξημέρωμα, επί 60 χρόνια αδιαλείπτως, μέχρι το 2009 που χάνονται τα ίχνη του.

1952 Διοργανώνεται πανσπουδαστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με τη Μητέρα Ελλάδα.

1955 Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Σκραμπλ» κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα καταστήματα της Αυστραλίας και της Αγγλίας. Εμπνευστής του, ο αρχιτέκτονας Άλφρεντ Μπατς.

1965 Σαν σήμερα τη διάλυση της Νεολαίας Λαμπράκη δια της δικαστικής οδού «εφόσον αποδειχθεί η εξάρτησίς της από το ΚΚΕ» εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου.

1966 Η Ίντιρα Γκάντι εκλέγεται για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ινδίας.

1974 Γεννήθηκε η ηθοποιός, Δήμητρα Ματσούκα.

1978 Ο τελευταίος Σκαραβαίος βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής της Volkswagen στη Γερμανία.

1994 Συλλαμβάνεται στην Ιταλία με την κατηγορία της απάτης κατά του κράτους ο Λορέντσο Παντσαβόλτα, πρώην πρόεδρος της Καλτσεστρούτσι, που εξαγόρασε την εταιρεία ΑΓΕΤ Ηρακλής.

1997 Ο Γιάσερ Αραφάτ επιστρέφει στη Χεβρόνα ύστερα από 30 χρόνια και πανηγυρίζει την αποχώρηση και του τελευταίου Ισραηλινού από την πόλη αυτή της Δυτικής Όχθης.

2010 Σαν σήμερα ανακοινώνεται ότι τα θύματα της νέας γρίπης στη Ελλάδα έφτασαν τα 100.

Την ίδια μέρα, η βρετανική σοκολατοβιομηχανία Cadbury ανακοινώνει ότι συμφώνησε την εξαγορά της από την αμερικανική Kraft Foods για 11,5 δισεκατομμύρια λίρες.

 

TOP NEWS