Όλες οι εορτές και τα πιο σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 08 Απριλίου

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 08 Απριλίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Αποστόλων Αγάβου, Ασύγκριτου επισκόπου Υρκανίας, Ερμού επισκόπου Δαλματίας, Φλέγοντος επισκόπου Μαραθώνος. Κελεστίνου, πάπα Ρώμης(†432). Μάρτυρος Παυσίλυπου. Νεομαρτύρων Ιωάννου του Κουλικά (†1564)] και Ιωάννου του ναυκλήρου, του εν Κω (†1669).

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 08 Απριλίου.

217 Δολοφονείται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Καρακάλας.

628 Ο βασιλιάς της Περσίας Σορόης και ο αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ηράκλειος συνάπτουν ειρήνη.

1798 Γεννιέται ο Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός ποιητής της χώρας μας.

1820 Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Είναι η πασίγνωστη σήμερα Αφροδίτη της Μήλου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και την οποία απέκτησαν οι Γάλλοι από τους κυρίαρχους του νησιού Οθωμανούς.

1827 Ο τριεθνής στόλος, υπό τους ναυάρχους Ερρίκο Δεριγνί, Εδουάρδο Κόδριγκτον και Λογγίνο Χέιντεν, κατατροπώνει τον τουρκο-αιγυπτιακό του Ιμπραήμ, έξω από το Ναβαρίνο.

1904 Δημιουργείται μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας, η συμμαχία της Αντάντ (Εγκάρδια Συμφιλίωση).

1931 Σύμφωνα με το ελληνικό νομοσχέδιο περί Τύπου, η ελευθεροτυπία παραμένει απαραβίαστη.

1938 Γεννιέται ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

1973 Πεθαίνει, σε ηλικία 91 ετών στη βίλα του στη Γαλλία, ο διάσημος Ισπανός ζωγράφος, Πάμπλο Πικάσο.

1990 Πεθαίνει ο Απόστολος Καλδάρας, λαϊκός συνθέτης.

2002 Πέντε στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία στο φυλάκιο Μανίτσα του Έβρου στην προσπάθειά τους να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας και να τον τοποθετήσουν στη βάση του. Από λάθος χειρισμό, ο ιστός ακούμπησε στο μετασχηματιστής υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρισκόταν δίπλα με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να χτυπηθούν από το ρεύμα.

2015 Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς εψάλλη η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κυρού Προκοπίου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Παρέστησαν αρκετοί Μητροπολίτες, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τοπικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, Τοπικών Φορέων και Οργανισμών, κληρικοί και λαϊκοί από την Μητρόπολη, αλλά και από άλλες περιοχές.

08042015_exod_1

 

TOP NEWS