Σαν σήμερα 01 Απριλίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 01 Απριλίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρίας της Αιγύπτιας (†522). Μαρτύρων Γεροντίου και Βασιλείδου. Οσίων Μακαρίου του ομολογητού, ηγουμένου της μονής Πελεκητής και Ευθυμίου του θαυματουργού, του Ρώσου. Αγίου Αχάζ.

Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 01 Απριλίου.

334 π.Χ Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο.

325 Ο πρίγκιπας Jin Chengdu σε ηλικία 4 ετών αναλαμβάνει την αυτοκρατορία της Κίνας, ακολουθώντας τον πατέρα του στη Δυτική Δυναστεία των Jin.

527 Ο αυτοκράτορας Ιουστίνος Α ανακηρύσσει τον ανιψιό του, Ιουστινιανό Α, συμβασιλέα και διάδοχο του θρόνου.

1204 Πεθαίνει η Ελεονόρα της Ακουιτανίας, σύζυγος του βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκου Β και μητέρα του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου.

1748 Η αρχαιολογική σκαπάνη σταματάει στα χαλάσματα της Πομπηίας.

1802 Το πρώτο πλυντήριο πιάτων πωλείται στο Σικάγο.

1822 Αποφασίζεται με νόμο η σύσταση τακτικού ελληνικού στρατού. Η Γενική Αρχηγία ανατίθεται στο Γερμανό στρατηγό Κάρολο Νόρμαν.

1885 Γεννιέται ο Αττίκ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Κλέωνος Τριανταφύλλου, ο «τροβαδούρος» της Αθήνας.

1900 Ο πρίγκιπας Γεώργιος διορίζεται Ύπατος Αρμοστής στην Κρήτη.

1902 Γεννιέται η Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια από την Καλαμάτα, γνωστή και από το δεσμό της με τον ομότεχνό της Κώστα Καρυωτάκη. [θαν. 29/4/1930]

1929 Γεννιέται ο διάσημος Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα, γνωστός για το βιβλίο του το οποίο έγινε και κινηματογραφική ταινία «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι».

1957 Πρωταπριλιάτικη φάρσα στην Αγγλία που άφησε εποχή. Ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσιάζει οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτικη συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία και γίνεται πιστευτός.

1976 Ιδρύεται η εταιρεία Apple Inc. Από τον Στιβ Τζόμπς και τον Στιβ Βόσνιακ.

TOP NEWS