Σαν σήμερα 03 Απριλίου: Οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 03 Απριλίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Νικήτα του ομολογητού, ηγουμένου της μονής Μηδικίου (†824), Ιωσήφ του υμνογράφου (†833). Μαρτύρων Βιθυνίου, Γλαύκου, Δίου και Ελπιδοφόρου. Νεομαρτύρος Παύλου του Ρώσου, του απελεύθερου (†1683). Οσίου Ιλλυριού.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 03 Απριλίου.

1770 Γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης. (θαν. 15/2/1843)

1821 Σαν σήμερα ξεσηκώνονται οι Σπετσιώτες με αρχηγούς τα αδέλφια Γκίκα και Παναγιώτη Μπόταση, τον πλοίαρχο Γεώργιο Πάνου και τον Ομηρίδη Σκυλίτση, και υψώνουν την επαναστατική σημαία στο νησί. Το παράδειγμά τους ακολουθούν ο Πόρος, η Αίγινα και η Σαλαμίνα.

1827 ΣΤ’ Ψήφισμα της Γ’ Εθνικής Συνελεύσεως για την εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδας, με επταετή θητεία.

1834 Σαν σήμερα ο  Κολοκοτρώνης και ο Πλαπούτας δικάζονται στο Ναύπλιο για εσχάτη προδοσία, επί Βαυαροκρατίας.

1896 Πραγματοποιείται η τελετή λήξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.

1897 Γεννιέται ο Θρασύβουλος Τσακαλώτος, στρατιωτικός και πολιτικός, που πρωτοστάτησε στην κίνηση συμφιλίωσης, δίνοντας το χέρι του στον πρώην αντίπαλό του Καπετάν Μάρκο. (Θαν. 15/8/1989)

1897 Σαν σήμερα  Ελληνική δύναμη Φυλακίου της Ελληνοτουρκικής μεθορίου στη Θεσσαλία εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος και καταλαμβάνει το ύψωμα Ανάληψη που βρίσκεται σε ουδέτερο έδαφος. Το μεθοριακό αυτό επεισόδιο θα γίνει αφορμή Ελληνοτουρκικού πολέμου.

1924 Γεννιέται ο Μάρλον Μπράντο, αμερικανός ηθοποιός. [θαν. 1/7/2004]

1939 Πεθαίνει ο Σπυρίδων Μερκούρης, πρώην δήμαρχος Αθηναίων, παππούς της Μελίνας Μερκούρη.

2008 Σαν σήμερα μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η ΑΤΑ δηλώνει πτώχευση και κλείνει.

TOP NEWS