Σαν σήμερα 03 Φεβρουαρίου, εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 3 Φεβρουαρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Προφήτου Συμεώνος, του δεξαμένου τον Κύριον και Άννης της προφήτιδος. Προφήτου Αζαρίου.Μαρτύρων Αδριανού και Ευβούλου, Βλασίου του βουκόλου, Παύλου και Σίμωνος. Νεομαρτύρων Ιωάννου και Σταματίου των αυταδέλφων και Νικολάου, των εκ Σπετσών και εν Χίω μαρτυρησάντων (†1822). Οσίου Κλαυδίου.
Το dogma.gr αναφέρει κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα.

1377 Ο Παπικός στρατός εισβάλει στην Τσεζένα και σκοτώνει πάνω από 2000 άτομα.

1468 Πεθαίνει σε ηλικία 68 ετών ο Γουτεμβέργιος, ο εφευρέτης της τυπογραφίας.

1809 γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντι, κορυφαίος εκπρόσωπος του ρεύματος του Ευρωπαϊκού Ρομαντισμού.

1811 Γεννιέται στις ΗΠΑ ο Οράτιος Γκρίλι, δημοσιογράφος και πολιτικός ηγέτης, μέγας πολέμιος του θεσμού της δουλείας, κατά την περίοδο πριν τον αμερικανικό εμφύλιο.

1815 Τίθεται σε λειτουργία το πρώτο εργοστάσιο τυριού στην Ελβετία.

1821 Γεννιέται η Βρετανοαμερικανίδα γιατρός Ελίζαμπεθ Μπλάκγουελ. Πρόκειται για την πρώτη γυναίκα, που άσκησε την ιατρική στις ΗΠΑ.

1828 Εκδίδεται ο πρώτος νόμος περί ναυτιλίας από τον Ιωάννη Καποδίστρια.

1830 Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Ελλάδας.

1836 Εξέγερση κατά των Βαυαροκρατίας στην Ακαρνανία με ποικίλα αιτήματα, από τη σύγκληση Εθνικής Συνελεύσεως έως τη σωτηρία της Ορθοδοξίας. Την προκάλεσαν το Ρωσικό και το Γαλλικό Κόμμα, που ήταν εκτός εξουσίας.

1913 Ο χρυσός πολυολυμπιονίκης Κώστας Τσικλητήρας, υπηρετώντας στον στρατό κατά τους Α Βαλκανικούς Πολέμους, πεθαίνει από οξεία μηνιγγίτιδα.

1989 Πεθαίνει ο ηθοποιός Τζον Κασσαβέτης.

2004 Πεθαίνει ο γνωστός ποιητής και δοκιμιογράφος, Ζήσιμος Λορεντζάτος. (Γεν. 1915)

20112015_loren_1

TOP NEWS