Σαν σήμερα 06 Μαΐου: Οι εορτές και τα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 06 Μαΐου. Το 1984 Χειροτονείται Επίσκοπος ο Μηθύμνης Χρυσόστομος.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Προφήτου Ιώβ. Μαρτύρων Βαρβάρου, Δάνακτος, Δημητρίωνος, Δονάτου, Θερινού και Μεσίρου. Οσίων Σεραφείμ του εν τω όρει Δομβούς [Λεβαδείας] ασκήσαντος (†1602). Μάμαντος, Ιλαρίου και Παχωμίου, Οσίας Σοφίας της εν Κλεισούρα ασκήσασας.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 06 Μαΐου.

680 Πεθαίνει ο χαλίφης Μουαγιάντ Α, ιδρυτής της δυναστείας των Ουμαγιάντ.

1555 Σαν σήμερα Δολοφονείται ο πάπας Μάρκελλος Β.

1799 Δημοσιεύεται κοινή διακήρυξη του ρώσου ναυάρχου Ουσάκοφ και του τούρκου ομολόγου του Καδήρ μπέη. Με αυτή ανακοινώνεται ότι τα Ιόνια Νησιά θα αποτελέσουν ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος, με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, που θα διοικείται από εκλεγμένη 14μελή Γερουσία (στις εκλογές θα συμμετέχουν οι αριστοκράτες και υπό προϋποθέσεις οι αστοί).

1825 Το Νεόκαστρο (Πύλος) παραδίδεται στον Ιμπραήμ, ο οποίος γίνεται κυρίαρχος της Μεσσηνίας.

1833 Ο Σκοτσέζος Τζον Ντίρι κατασκευάζει το πρώτο ατσάλινο αλέτρι.

1856 Γεννιέται ο εξερευνητής Ρόμπερτ Πέρι. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, θεωρούνταν ο πρώτος άνθρωπος, που έφθασε στο Βόρειο Πόλο, στις 6 Απριλίου του 1909. Το 1996, όμως, ήρθαν στο φως κάποιες σημειώσεις του, στις οποίες έγραφε ότι δεν είχε φθάσει στο Β. Πόλο, αλλά βρισκόταν σε απόσταση 32 χλμ μακριά από αυτόν.

1856 Γεννιέται ο Ζίγκμουντ Φρόιντ, Γερμανοεβραίος ψυχίατρος και ιδρυτής της ψυχανάλυσης.

1868 Γεννιέται ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας Γκαστόν Λερού. Έγινε γνωστός για το έργο του, το «Φάντασμα της Όπερας», το οποίο έγραψε το 1910.

1882 Γεννιέται ο Βίλχεμ της Γερμανίας, διάδοχος του θρόνου της Πρωσίας και της Γερμανικής Αυτοκρατορίας.

1889 Ολοκληρώνεται στο Παρίσι ο Πύργος του Άιφελ και ανοίγει για το κοινό.

1903 Σαν σήμερα Ιταλικά πολεμικά πλοία στέλνονται στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσουν τον σουλτάνο να καταπνίξει επανάσταση στη Μακεδονία.

1910 Πεθαίνει ξαφνικά από πνευμονία ο Εδουάρδος Ζ, βασιλιάς της Βρετανίας και αυτοκράτορας των Ινδιών. Νέος βασιλιάς ανακηρύσσεται ο γιος του, Γεώργιος Ε.

1919 Πεθαίνει ένας από τους μεγάλους κλασικούς συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας, ο Αμερικανούς Λίμαν Φρανκ Μπομ γνωστός για το έργο του «Ο μάγος του Οζ».

1926 Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος γνωστοποιεί ότι στο εξής θα χορηγούνται δάνεια και στις γυναίκες.

1940 Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ για το διάσημο μυθιστόρημά του «Τα Σταφύλια της Οργής».

1952 Πεθαίνει η Μαρία Μοντεσόρι, ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός, που ασχολήθηκε με την καλλιέργεια της νοημοσύνης των πνευματικά καθυστερημένων παιδιών.

1968 Στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του γαλλικού Μάη τραυματίζονται 100 άτομα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων με τους εξεγερμένους φοιτητές.

1984 Σαν σήμερα Χειροτονείται Επίσκοπος ο Μηθύμνης Χρυσόστομος.

1997 Οι συνοδικοί ιεράρχες ζητούν από την Κυβέρνηση να μη φορολογηθούν επιπλέον οι δωρεές και η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας.

2010 Πεθαίνει ο Νικόλαος Ματσανιώτης, καθηγητής παιδιατρικής, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1976-1977) και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών από το 1998.

TOP NEWS