Σαν σήμερα 09 Απριλίου, εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 09 Απριλίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ευψυχίου μάρτυρος του εν Καισαρεία (†362), Βαδίμου αρχιμανδρίτου. Άβδιού και των εν Περσία τελειωθέντων 300 αιχμαλώτων. Οσιομαρτύρων Ραφαήλ αρχιμανδρίτου, Νικολάου διακόνου, Ειρήνης της νεανίδος, των εν Λέσβω, και των συν αυτοίς αθλησάντων (†1463).
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 09 Απριλίου.

193 Ο Σεπτίμος Σεβήρος ανακηρύσσεται από το στρατό αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

491 Πεθαίνει ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ζήνων.

879 Πεθαίνει ο βασιλιάς της Γαλλίας, Λουδοβίκος Β.

1015 Ο Βασίλειος Β’ ο Βουλγαροκτόνος καταλαμβάνει το φρούριο της Έδεσσας και εκδιώκει τους Βουλγάρους.

1829 Ο Γκίκας Βούλγαρης είναι ο πρώτος Έλληνας που πατά το πόδι του στην Αυστραλία. Ήταν γνωστός στους Αυστραλούς της εποχής του ως Τζίνγκερ και είχε καταδικαστεί για πειρατεία στ’ ανοιχτά της Κρήτης. Αρχικά, καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Βρετανούς και στη συνέχεια σε φυλάκιση και εξορία στην Αυστραλία.

1836 Ψηφίζεται ο πρώτος πολεοδομικός νόμος της Αθήνας.

1870 Σφαγή στο Δήλεσι. Η συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη σκοτώνει τους ομήρους, που είχε συλλάβει στο Πικέρμι (30 Μαρτίου 1870), επειδή οι αρχές δεν ικανοποίησαν τα αιτήματά τους για λύτρα και αμνηστία. Διεθνής διασυρμός της χώρας μας, επειδή οι όμηροι ήταν βρετανοί περιηγητές.

1909 Γεννιέται ο πολιτικός και συγγραφέας Σπύρος Μαρκεζίνης.

1911 Ο Κωστής Παλαμάς, γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τιμωρείται με μηνιαία παύση, επειδή υπεραμύνθηκε της δημοτικής γλώσσας.

1914 Προβάλλεται στο Λονδίνο το πρώτο έγχρωμο φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου. Είναι το δράμα «World, Flesh & Devil».

1919 Οι Έλληνες διαμαρτύρονται για την κατάσταση στη Βόρειο Ήπειρο.

1923 Η ελληνική Κυβέρνηση διαμαρτύρεται προς τους Συμμάχους και την Κοινωνία των Εθνών για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι Έλληνες, που είναι αιχμάλωτοι των Τούρκων.

1941 Η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνεται από τους Ναζί.

1953 Η είδηση, που κυριαρχεί στην Ελλάδα και στον ευρύ επιστημονικό κόσμο είναι η αναγγελία των γάμων του διαπρεπή εφευρέτη της πενικιλίνης Αλεξάντερ Φλέμινγκ και της Ελληνίδας συνεργάτιδάς του Αμαλίας Κατσούρη.

1967 Το πρώτο Μπόινγκ 737 κάνει την παρθενική του πτήση.

1981 Στην Αθήνα, εκατοντάδες άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο λόγω του νέφους, το οποίο έχει κατέβει στα 80 μέτρα.

TOP NEWS