Σαν σήμερα 11 Απριλίου: Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 11 Απριλίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ιερομάρτυρος Αντύπα, επισκόπου Περγάμου, του πρώτου χριστιανού και «πιστού μάρτυρος» εν Μικρά Ασία (†92). Οσίων Τρυφαίνης καί Ματρώνης των εν Κυζίκω και Φαρμουθίου ασκητού. Γεωργίου, του κτίτορος της εν Κύπρω αγίας μονής του Χρυσοστόμου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 11 Απριλίου.

146 Γεννιέται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμος Σεβήρος.

1512 Γίνεται η μάχη της Ραβέννα.

1713 Σαν σήμερα υπογράφεται η συνθήκη της Ουτρέχτης.

1755 Γεννιέται ο Τζέιμς Πάρκινσον, άγγλος γιατρός, που περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων, η οποία πήρε τ’ όνομά του.

1770 Γννιέται ο Τζορτζ Κάνινγκ, πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας και φιλέλληνας από τον οποίο πήρε το όνομά της η «Πλατεία Κάνιγγος».

1775 Σαν σήμερα γινεται η τελευταία εκτέλεση «μάγισσας» στη Γερμανία.

1821 ΟΈλληνες σημειώνουν την πρώτη ναυτική επιτυχία τους από την έναρξη της Επανάστασης. Σπετσιώτικα πλοία αιχμαλωτίζουν δύο τουρκικά ανάμεσα στη Μήλο και την Κίμωλο.

1890 Το νησί Έλις, ανοιχτά του Μανχάταν, γίνεται ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων μεταναστών προτού πατήσουν τη «Γη της Επαγγελίας». Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και εγκρίνεται ή όχι η είσοδός τους στις ΗΠΑ. Σήμερα ένα μουσείο θυμίζει εκείνες τις μέρες.

1899 Σαν σήμερα η Ισπανία εκχωρεί το Πουέρτο Ρίκο στις ΗΠΑ.

1914 Οι Μεγάλες Δυνάμεις απαιτούν από την Ελλάδα να εκκενώσει και την υπόλοιπη Βόρειο Ήπειρο μεταξύ Κακαβιάς και Δελβινακίου. Επίσης, απαιτούν να αποδώσει στην Τουρκία την Ίμβρο, την Τένεδο και το Καστελόριζο και να ψηφίσει τον νόμο για την παραχώρηση της νήσου Σάσονος στην Αλβανία.

1932 Σαν σήμερα ο κυβερνητικός υποψήφιος Μιαούλης εκλέγεται δήμαρχος Πειραιά. Για βία και νοθεία κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

TOP NEWS