Σαν σήμερα 13 Απριλίου: Οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 13 Απριλίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Μαρτίνου πάπα Ρώμης, του ομολογητού (†655). Μαρτύρων Δάδα, Κυντιλλιανού, Μαξίμου, Ελευθερίου του Πέρσου, Ζωίλου, Θεοδοσίου, Θεοδοσίας της βασιλίσσης και Γεροντίου.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 13 Απριλίου.

1084 Σε ηλικία 34 ετών, ο Ερρίκος Δ στέφεται Ρωμαίος Αυτοκράτορας, μέχρι την εκθρόνισή του το 1105.

1314 Ο βασιλιάς Εδουάρδος Β’ απαγορεύει τα παιχνίδια στους δρόμους του Λονδίνου, τα οποία εκείνη την εποχή ήταν τόσο δημοφιλή ώστε να δημιουργούνται προβλήματα. Το κυρίαρχο παιχνίδι ήταν ένα είδος ποδοσφαίρου με μπάλα από κύστη γουρουνιού. Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου.

1519 Γεννιέται η Αικατερίνη των Μεδίκων, αυτοκράτειρα της Γαλλίας.

1743 Γεννιέται ο Τόμας Τζέφερσον, 3ος Πρόεδρος των ΗΠΑ (1801-1809) και αυτός, που συνέταξε την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

1771 Γεννιέται ο Άγγλος Ρίτσαρντ Τρέβιθικ, εφευρέτης και δημιουργός της πρώτης ατμομηχανής.

1796 Καταφτάνει ο πρώτος ελέφαντας στις ΗΠΑ, από την Βεγγάλη της Ινδίας.

1822 Σαν σήμερα οι πολιορκημένοι από τους Τούρκους στον πύργο του Ζαφειράκη στη Νάουσα πραγματοποιούν ηρωική έξοδο. 13 κορίτσια της Νάουσας, μανάδες και παιδιά, συγκεντρώνονται στη γέφυρα της Αραπίτσας και ρίχνονται στον καταρράκτη, επαναλαμβάνοντας το χορό του Ζαλόγγου.

1829 Η βρετανική Βουλή παρέχει το δικαίωμα στους Ρωμαιοκαθολικούς να ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους πιστεύω.

1909 Γεννιέται η βραβευμένη με Πούλιτζερ Αμερικανίδα συγγραφέας Εουντόρα Γουέλτι.

1921 Σαν σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης δηλώνει ότι, ο αγώνας της Μικράς Ασίας θα τερματισθεί πολύ σύντομα, με πλήρη θρίαμβο των ελληνικών όπλων, οπότε η κυβέρνηση θα ασχοληθεί εντονότερα και με τα εσωτερικά ζητήματα.

1924 Ιδρύεται στην Αθήνα η ΑΕΚ από πρόσφυγες της Κωνσταντινούπολης.

1925 Συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα προβλήματα, που είχαν δημιουργηθεί, έπειτα από την ανταλλαγή των πληθυσμών των δυο χωρών.

1926 Σαν σήμερα γεννιέται η μεγάλη ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη.

1959 Σαν σήμερα ο πάπας Ιωάννης απαγορεύει στους καθολικούς να ψηφίζουν υπέρ των κομμουνιστών.

1984 Πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.

2003 Τραγικό δυστύχημα με απολογισμό είκοσι έναν μαθητές νεκρούς και τριάντα δύο τραυματίες σημειώνεται στην εθνική οδό Αθήνας-Θεσσαλονίκης, κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στα Τέμπη. Φορτηγό-ρυμουλκό, που μετέφερε πλάκες νοβοπάν, ξεφεύγει από την πορεία του, πιθανότατα λόγω μετατόπισης βάρους και συγκρούεται πλαγιομετωπικά με το λεωφορείο.

 

TOP NEWS