Σαν σήμερα 15 Απριλίου: Οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σαν σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 15 Απριλίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Κρήσκεντος του εν Μύροις και Παυσολυπίου. Ιερομαρτύρων Λεωνίδου επισκόπου Αθηνών και Θεοδώρου πρεσβυτέρου. Μαρτύρων Αναστασίας και Βασιλίσσης.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα, 15 Απριλίου.

421 π.Χ. η Σπάρτη και η Αθήνα διακόπτουν τις εχθροπραξίες κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, υπογράφοντας τη «Νίκιο Ειρήνη». Θα διαρκέσει μόνο έξι χρόνια.

1446 Πεθαίνει ο Φίλιπο Μπρουνελέσκι, ιταλός αρχιτέκτονας και μηχανικός, που έδρασε στην εποχή της πρώιμης αναγέννησης. Έργο του, ο καθεδρικός ναός της Φλωρεντίας.

1452 γεννιέται ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ζωγράφος, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης, οραματιστής, η προσωποποίηση, του αναγεννησιακού ανθρώπου.

1489 Σαν σήμερα γεννιέται ο Κοτσά Μιμάρ Σινάν Αγά, γνωστότερος ως Σινάν, ελληνικής καταγωγής αρχιτέκτονας, ο κορυφαίος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1684 Γεννιέται η Αικατερίνη Α της Ρωσίας.

1811 Γεννιούνται τα δίδυμα από το Σιάμ, ο Τσανγκ και ο Ενγκ Μπάνκερ, που ήταν ενωμένοι στο στήθος και από αυτούς βγήκε ο όρος «σιαμαία δίδυμα».

1865 Σαν σήμερα πεθαίνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν. Την προηγούμενη νύχτα τον είχε πυροβολήσει ο Τζον Γουίλκς Μπουθ. Ο θάνατος του Λίνκολν έρχεται έξι ημέρες, αφού τελείωσε ο Αμερικανικός Εμφύλιος. Την ίδια μέρα ορκίζεται ως 17ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο αντιπρόεδρος Άντριου Τζόνσον.

1876 Πεθαίνει ο Σίμων Σίνας, βιεννέζος βαρόνος και μέγας ευεργέτης. Το πιο γνωστό ευεργέτημά του είναι τα χρήματα που έδωσε για την ανέγερση της Ακαδημίας Αθηνών. Σημαντική είναι, επίσης, η συμβολή του στην ανέγερση του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

1896 Σαν σήμερα πεθαίνει ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Βιζυηνός.

1912 Βυθίζεται ο «Τιτανικός», ύστερα από ένα φοβερό χτύπημα με παγόβουνο στο Βόρειο Ατλαντικό. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595. Δύο από τους επιβάτες που γλιτώνουν από το ναυάγιο, ο Carl Bere και ο Dick Williams, δημοφιλείς παίκτες του τένις και οι δύο, θα βρεθούν τυχαία αντιμέτωποι δύο χρόνια μετά, το 1914, στο Ρόουντ Άϊλαντ, στα προημιτελικά του Αμερικάνικου Πρωταθλήματος.

1920 Γεννιέται ο Τζορτζ Τζόρτζες, (Γιώργος Γεωργούρας), ομογενής πρώην ομοσπονδιακός γερουσιαστής της Αυστραλίας και πρώτος πολιτικός ελληνικής καταγωγής που εξελέγη στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

1935 Γεννιέται ο ηθοποιός Σταύρος Παράβας.

1953 Σαν σήμερα ο πάπας Πίος ΙΒ εγκρίνει τη μέθοδο της ψυχανάλυσης, δηλώνοντας ότι, τη θεωρεί ως ένα επιπλέον σύγχρονο μέσο για την αποκατάσταση της διανοητικής υγείας των ανθρώπων.

1996 Το γαλλικό βραβείο ADAMI για τον καλύτερο ξένο δίσκο της χρονιάς, λαμβάνει η Χάρις Αλεξίου για το δίσκο της «Οδός Νεφέλης 88».

TOP NEWS