Σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου – Εορτές και γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου. Το 2009 χειροτονείται Επίσκοπος ο Χριστιανουπόλεως Προκόπιος.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη του Αποστόλου και ευαγγελιστού Λουκά. Των αγίων 40 Μαρτύρων, των παίδων και Μαρίνου του γέροντος. Νεομαρτύρων Γαβριήλ και Κερμιδώλη, των εν Αιγύπτω (†1522). Οσίων Ιουλιανού του εν Ευφράτη. Θεοδώρου και Συμεώνος των Θεσσαλονικέων, κτιτόρων της ιεράς μονής του «Μεγάλου Σπηλαίου», εν Καλαβρύτοις και Ευφροσύνης της ποιμενίδος.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 18 Οκτωβρίου:

1009 Ο Ναός του Αγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ καταστρέφεται εκ θεμελίων από τον Αιγύπτιο χαλίφη Αλ-Χακίμ μπι-Αμρ Αλλάχ, διώκτη των Χριστιανών.

1469 Παντρεύονται ο Φερδινάνδος της Αραγονίας και η Ισαβέλλα της Καστίλης. Ο γάμος τους ενώνει κάτω από το ίδιο σκήπτρο τα δύο ισχυρά χριστιανικά κράτη και έτσι πραγματοποιείται η ενότητα της Ισπανίας.

1685 Εκδίδεται το Διάταγμα του Φοντενεμπλό: Ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ’, που έμεινε στην ιστορία ως βασιλιάς-ήλιος, ανακαλεί το Διάταγμα της Νάντης με το οποίο παραχωρούσε θρησκευτική ελευθερία στους Ουγενότους, τους Γάλλους προτεστάντες.

1808 Το Βέλγιο προσαρτά το Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό.

1842 Σαν Σήμερα ο Αμερικανός εφευρέτης, Σάμιουελ Μορς, ο «πατέρας» του κώδικα Μορς, θέτει σε λειτουργία τον πρώτο τηλέγραφο.

1843 Στη Χάλκη της Δωδεκανήσου σημειώνεται σεισμός μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 600 άνθρωποι, να καταρρεύσει ένα ολόκληρο βουνό και να βυθιστούν πλοία.

1860 Τερματίζεται ο Β’ Πόλεμος του Οπίου: Οι βρετανικές δυνάμεις καταστρέφουν το Γουάνμινγκγιαγκ, την καταπληκτική καλοκαιρινή αυτοκρατορική κατοικία, στο Πεκίνο της Κίνας. Προχωρούν σε λεηλασίες και σφαγές. Τα γεγονότα αναγκάζουν τον αυτοκράτορα να υπογράψει τη Σύμβαση του Πεκίνου, με την οποία επικυρωνόταν η Συνθήκη του Τιεντσίν.

1912 Ξεσπάει ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος.

1912 Καταλήγουν σε συμφωνία υπογράφοντας συνθήκη ειρήνης στη Λοζάννη η Τουρκία και η Ιταλία, βάσει της οποίας η πρώτη παραχωρεί στην Ιταλία τη Λιβύη, με αντάλλαγμα την απόσυρση της Ιταλίας από το Αιγαίο. Το αντάλλαγμα δε δόθηκε ποτέ.

1912 Το τορπιλοβόλο 11, με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση, διέρχεται τη νύχτα το Καραμπουρνού και τορπιλίζει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το τουρκικό θωρηκτό Φετίχ-Ι-Μπουλέντ.

1914 Σαν Σήμερα η Ιταλία απαντάει στην ανακατάληψη της Β. Ηπείρου από τον ελληνικό στρατό, με την κατάληψη της νήσου Σάσωνος.

1921 Οι Σοβιετικοί παραχωρούν ανεξαρτησία στην Κριμαία.

1922 Ιδρύεται το BBC.

1925 Με αφορμή ένα μικρό συνοριακό επεισόδιο, ξεσπά πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα και θα κοστίσει τη ζωή 50 ανθρώπων.

1929 Σαν Σήμερα μεγάλο και ισχυρό «κραχ» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

1944 Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος επιστρέφει από τη Μέση Ανατολή στην Αθήνα και ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υψώνει και πάλι την ελληνική σημαία στην Ακρόπολη.

1944 Αποβιβάζεται στον Πειραιά προερχόμενη από το Κάιρο η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου. Ενάμιση μήνα αργότερα θα ξεκινήσουν τα Δεκεμβριανά, που θα οδηγήσουν στον εφιάλτη του εμφυλίου πολέμου.

1976 Τερματίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι υπογράφουν ανακωχή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Κόστισε 6.000 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και εκθεμελίωση ολόκληρων πόλεων.

1979 Η Σουηδική Ακαδημία τιμά με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας τον ποιητή του Αιγαίου, Οδυσσέα Ελύτη.

2009 Σαν Σήμερα χειροτονείται Επίσκοπος ο Χριστιανουπόλεως Προκόπιος.
×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÅÐÉÓÊÏÐÏÕÊÅÑÍÉÔÓÇÓ ÐÑÏÊÏÐÉÏÕ ÔÇÓ ÌÇÔÑÏÐÏËÅÙÓ ÊÁËÁÂÑÕÔÙÍ ÊÁÉ ÁÉÃÉÁËÅÉÁÓ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ/EUROKINISSI ×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÅÐÉÓÊÏÐÏÕÊÅÑÍÉÔÓÇÓ ÐÑÏÊÏÐÉÏÕ ÔÇÓ ÌÇÔÑÏÐÏËÅÙÓ ÊÁËÁÂÑÕÔÙÍ ÊÁÉ ÁÉÃÉÁËÅÉÁÓ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ/EUROKINISSI ×ÅÉÑÏÔÏÍÉÁ ÔÏÕ ÍÅÏÕ ÅÐÉÓÊÏÐÏÕÊÅÑÍÉÔÓÇÓ ÐÑÏÊÏÐÉÏÕ ÔÇÓ ÌÇÔÑÏÐÏËÅÙÓ ÊÁËÁÂÑÕÔÙÍ ÊÁÉ ÁÉÃÉÁËÅÉÁÓ ÁÐÏ ÔÏÍ ÁÑ×ÉÅÐÉÓÊÏÐÏ ÉÅÑÙÍÕÌÏ--×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ/EUROKINISSI

φωτογραφίες αρχείου: Χρήστος Μπόνης

2013 Σαν Σήμερα στην τελευταία, τέταρτη τακτική Συνεδρία της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας εξέλεξε νέο Μητροπολίτη Αργολίδος τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Σαγματά, Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριο Αντωνόπουλο.

 

TOP NEWS