Σαν σήμερα 20 Δεκεμβρίου: Οι εορτές και τα σημαντικότερα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Δεκεμβρίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τα προεόρτια της εορτής των γενεθλίων του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού και τη μνήμη των Αγίων Ιερομάρτυρος και αποστολικού πατρός Ιγνατίου του Θεοφόρου (†107), οσίου Φιλογονίου του από δικολόγου γενομένου πατριάρχου Αντιοχείας (†323). Νεομάρτυρος εκ Θάσου Ιωάννου (†1652).
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Δεκεμβρίου:

1192 Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος συλλαμβάνεται και φυλακίζεται από τον ομόλογό του της Αυστρίας, κατά την επιστροφή του από τους Αγίους Τόπους.

1522 Έπειτα από πεντάμηνη πολιορκία από τις δυνάμεις του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, οι Ενετοί παραδίδουν τη Ρόδο στους Οθωμανούς, υπό όρους. Ο Σουλεϊμάν Α΄ο Μεγαλοπρεπής επιτρέπει στους εναπομείναντες Ιωαννίτες Ιππότες να εγκαταλείψουν το νησί. Αυτοί εγκαθίστανται στη Μάλτα και γίνονται γνωστοί ως οι Ιππότες της Μάλτας.

1699 Ο τσάρος Μέγας Πέτρος, στο πλαίσιο της εκδυτικοποίησης της Ρωσίας, αποφασίζει ότι το νέο έτος θα ξεκινά την 1η Ιανουαρίου (κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο) και όχι την 1η Σεπτεμβρίου που ίσχυε έως τότε κατά τα εκκλησιαστικά πρότυπα.

1803 Σαν σήμερα η Γαλλία παραδίδει επισήμως την κυριαρχία της Λουϊζιάνα στις ΗΠΑ.

1821 Αρχίζει στην Επίδαυρο η Α’ Εθνοσυνέλευση. Είναι η πρώτη συνέλευση νομοθετικού σώματος του νέου Ελληνικού κράτους, κατά την οποία θα γραφτεί η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, θα ψηφιστεί το πρώτο Σύνταγμα, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος» και θα οριστεί το εθνικό σύμβολο, η ελληνική σημαία.

1860 H Νότια Καρολίνα γίνεται η πρώτη Πολιτεία που αποσχίζεται από τις ΗΠΑ, μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού Αβραάμ Λίνκολν στις προεδρικές εκλογές.

1879 Σαν σήμερα ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει στη Νέα Υόρκη τη λάμπα πυρακτώσεως.

1912 Η Χίος παραδίδεται στην αγκαλιά της μητέρας Ελλάδας και ελευθερώνεται από τον οθωμανικό ζυγό. «Κατελάβομεν την Χίον δια βιαίας αποβιβάσεως την 11η Νοεμβρίου και καταπολεμηθείς ο εις τα όρη αποσυρθείς εχθρός ηναγκάσθη εις την άνευ όρων παράδοσιν του την 20 Δεκεμβρίου 1912», γράφει ο Ν. Δελαγραμμάτικας, Συνταγματάρχης, Διοικητής του ελληνικού στρατού.

1917 Στη Ρωσία ο Λένιν και οι συνεργάτες του ανακοινώνουν την ίδρυση της πολιτικής αστυνομίας τους, της διαβόητης Τσε-Κα (Εκτακτη Πανρωσική Επιτροπή Προστασίας της Επανάστασης κατά της Αντεπανάστασης και της Υπονόμευσης).

1933 Σαν σήμερα Πανελλαδική απεργία των τριατατικών, με αιτήματα: 500 δραχμές αύξηση, ελάχιστο όριο συντήρησης 2.000 δραχμές, επίδομα εξαετίας στους κατώτερους υπαλλήλους των ΤΤΤ (Ταχυδρομεία, Τηλέγραφοι, Τηλέφωνα). Η κυβέρνηση κηρύσσει επιστράτευση των εργαζομένων. Πολλές συλλήψεις.

Την ίδια μέρα, οι αρχές του Βερολίνου ετοιμάζονται να προβούν σε χειρουργική επέμβαση στείρωσης 400.000 Γερμανών, που πάσχουν από κληρονομικά νοσήματα.

1963 Το τείχος του Βερολίνου ανοίγει για πρώτη φορά για τους δυτικοβερολινέζους, μόνο για την περίοδο των εορτών. Θα κλείσει και πάλι στις 6 Ιανουαρίου του 1964.

1997 Σαν σήμερα C-130 της πολεμικής αεροπορίας που συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του ουκρανικού «Γιάκοβλεφ», το οποίο χάθηκε πριν από τρεις ημέρες από τα ραντάρ του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, συντρίβεται στην Οινόη. Νεκρά ανασύρονται και τα πέντε μέλη του πληρώματος.

2007 Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, έπειτα από πτώση από τον πέμπτο όροφο του σπιτιού του στο Κολωνάκι. Η απόπειρα αυτοκτονίας προκαλεί έντονη σκανδαλολογία.

Σαν σήμερα το 1802 γεννήθηκε ο πολιτικός από την Ύδρα που διατέλεσε και πρωθυπουργός, Δημήτριος Βούλγαρης, γνωστός και με το προσωνύμιο «Τζουμπές», το 1915 ο τούρκος συγγραφέας, Αζίζ Νεσίν, («Ο Καφές και η Δημοκρατία», «Έτσι ήρθαν τα πράγματα, μα έτσι δεν θα πάνε»), το 1946 ο ισραηλινός πνευματιστής Γιούρι Γκέλερ και το 1957 η τραγουδίστρια, Άννα Βίσση.

Την ίδια μέρα το 1806 πέθανε ο εθνικός ευεργέτης και ιδρυτής της ομώνυμης σχολής των Ιωαννίνων, Ζώης Καπλάνης, το 1968 ο Αμερικανός συγγραφέας, Τζον Στάινμπεκ, ο οποίος τιμήθηκε με τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας και Πούλιτζερ(«Τα Σταφύλια της Οργής», «Άνθρωποι και Ποντίκια», «Ανατολικά της Εδέμ»), το 1973 σκοτώθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, Λουίς Καρέρο Μπλάνκο, σε βομβιστική ενέργεια στη Μαδρίτη που αποδόθηκε στην αυτονομιστική βασκική οργάνωση ΕΤΑ, το 1981 πέθανε ο σκηνοθέτης του θεάτρου, Δημήτρης Ροντήρης, το 1982 ο Πολωνός μαέστρος-πιανίστας Άρθουρ Ρουμπινστάιν και το 2009 ο κορυφαίος Έλληνας ζωγράφος, Γιάννης Μόραλης.

 

TOP NEWS