Σαν σήμερα 26 Απριλίου- Οι εορτές και τα γεγονότα

  • Dogma
σήμερα

Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Απριλίου.

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Ιερομάρτυρος Βασιλέως επισκόπου Αμασείας (†332). Οσίων Γλαφύρας και Ιούστας, Καλανδίου και Νέστορος.
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Απριλίου.

121 Γεννιέται ο Μάρκος Αυρήλιος, στωικός φιλόσοφος και αυτοκράτορας της Ρώμης.

1467 Θαύμα στο Τζενατζάρο της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Άγιο Μάρκο, σε ένα φρεσκοσοβατισμένο τοίχο του ναού εμφανίζεται μια νωπογραφία της Παναγίας με τον Χριστό, αφού προηγουμένως ο χώρος καλύφθηκε από ένα σύννεφο. Από τότε γιορτάζεται η Παναγιά η Καλοσυμβουλεύτρα (Mater boni consilii).

1478 Μέλη της οικογένειας των Πάτσι, σκοτώνουν μέσα στον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας, τον αδελφό του κυβερνήτη της πόλης και συγκυβερνήτη της Τζουλιάνο των Μεδίκων.

1514 σαν σήμερα 26 Απριλίου ο Κοπέρνικος κάνει τις πρώτες παρατηρήσεις του για τον πλανήτη Κρόνο.

1532 Ο σουλτάνος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής διασχίζει με τα στρατεύματά του την Ουγγαρία με κατεύθυνση τη Βιέννη.

1564 Γεννιέται ο Ουίλιαμ Σέξπιρ, Άγγλος θεατρικός συγγραφέας.

1607 Εγγλέζοι άποικοι, προσεγγίζουν τις περιοχές του ακρωτηρίου Χένρι της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, προχωρούν προς τον ποταμό Ρίβερ και ιδρύουν την Τζέιμστάουν, τον πρώτο μόνιμο εγγλέζικο οικισμό στη Β. Αμερική

1798 σαν σήμερα 26 Απριλίου γεννιέται ο ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του γαλλικού ρομαντισμού. . Το αριστούργημά του θεωρείται ο πίνακας «Η σφαγή της Χίου», εμπνευσμένο από τους αγώνες των Ελλήνων κατά των Τούρκων.

1821 Οι Έλληνες επαναστάτες, υπό τον Δήμο Αντωνίου, καταλαμβάνουν την Αθήνα, έπειτα από 366 χρόνια σκλαβιάς.

1825 Ο Ιμπραήμ με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς κυριεύει τη Σφακτηρία, την οποία υπεράσπιζαν μόνο 1.500 Έλληνες. Πέφτουν μαχόμενοι ο Υπουργός Στρατιωτικών Αναγνώστης Παπαγεωργίου (Αναγνωσταράς) και ο φιλέλληνας Σανταρόζα, μαζί με άλλους 350 Έλληνες.

1831 Δημοσιεύεται ο πρώτος νόμος περί τύπου στην Ελλάδα, που εγείρει θύελλα διαμαρτυριών κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια

1860 Πεθαίνει ο Θεόκλητος Φαρμακίδης, διδάσκαλος του Γένους, κορυφαίος νεοέλληνας διαφωτιστής, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, λόγιος, κληρικός και πρωτοπόρος δημοσιογράφος.

1861 σαν σήμερα 26 Απριλίου πεθαίνει ο Γιάκομπ Φαλμεράιερ, αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός, περισσότερο γνωστός για τις περιηγητικές αφηγήσεις του και τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Νεοελλήνων.

1865 Πυροβολείται θανάσιμα ο ηθοποιός Τζον Γουίλκς Μπουθ, λίγο πριν τον συλλάβουν ως υπεύθυνο για τη δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν

1877 σαν σήμερα 26 Απριλίου ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.

1886 Γεννιέται στις ΗΠΑ, η μητέρα των μπλουζ, Ma Rainey

1888 Γεννιέται η Αμερικανίδα σεναριογράφος Ανίτα Λους, γνωστή για το σενάριο της ταινίας «Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθιές».

1894 Γεννιέται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Αδόλφου Χίτλερ, Ρούντολφ Ες

1933 σαν σήμερα 26 Απριλίου στην Ελλάδα, καθιερώνεται η δικαστική τήβεννος για τους εφέτες και αρεοπαγίτες, κατά την ώρα της άσκησης του λειτουργήματός τους.

1944 Ανασχηματίζεται η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο και πρωθυπουργός ορκίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου, με αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

1944 Έλληνες αντάρτες και Βρετανοί κομάντος απαγάγουν στην Κρήτη το διοικητή της φρουράς του νησιού, Γερμανό στρατηγό Κράιπε, και τον μεταφέρουν στη Μέση Ανατολή.

1986 σαν σήμερα 26 Απριλίου πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης (Ουκρανία), το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

1992 Οι κάτοικοι της Μόσχας γιορτάζουν το πρώτο ορθόδοξο Πάσχα εδώ και 74 χρόνια.

1996 σαν σήμερα 26 Απριλίου η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση τη 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

TOP NEWS