Αγία Σοφία: Νέες ντροπιαστικές εικόνες -Μετέτρεψαν τον ναό… παπουτσοθήκη

  • Dogma
αγία σοφία

Δεν έχουν τέλος, ούτε και όρια οι τουρκικές προκλήσεις αναφορικά με την Αγία Σοφία. Προκαλούν οι νέες ντροπιαστικές εικόνες που βλέπουν το «φως» της δημοσιότητας.

Ο υπεύθυνος του δήμου Κωνσταντινούπολης για την προστασία της ιστορικής κληρονομιάς της Πόλης, Μαχίρ Πολάτ, ανάρτησε εικόνες στο Twitter, στις οποίες φαίνεται ότι οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει σημεία του ναού σε… παπουτσοθήκη.

Ο Πολάτ συνόδευσε τις φωτογραφίες με μια οργισμένη λεζάντα, στην οποία σχολίαζε, χαρακτηριστικά:

«Η κατάσταση έχει φτάνει σε σημείο που προσβάλει την αγιότητα και την ιστορική αξία της Αγίας Σοφίας. Ζητώ από τα αρμόδια ιδρύματα να βάλουν τέλος σε αυτήν την ντροπή απέναντι στην ευαισθησία των εκατομμυρίων  ανθρώπων που έχουν αφιερώσει την ψυχή τους στην Αγία Σοφία. Δεν το βλέπουν αυτό οι 154 κάμερες και οι 69 αστυνομικοί ασφαλείας και τουρισμού;», τονίζει, διατυπώνοντας ένα εύγλωττο ρητορικό ερώτημα.

4202213869573421 image

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ λίγων ημερών θύελλα αντιδράσεων είχαν προκαλέσει οι φωτογραφίες του ιστορικού μνημείου της Αγίας Σοφίας, καθώς εκτός από τους βανδαλισμούς στην αυτοκρατορική πύλη, καταγράφονταν και  εμφανείς εικόνες εγκατάλειψης.

Την καταστροφή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας είχε καταγγείλει στις 18 Απριλίου 2022,  η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας  «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση», ενώ παρέθετε και τη σχετική φωτογραφία.

4202213659908077 image

Την ίδια στιγμή και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας είχε εκδώσει ανακοίνωση κάνοντας λόγο για μια πράξη που «προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη» ζητώντας από τις τουρκικές Αρχές: «να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».

TOP NEWS