Αγία Σοφία: Οι Τούρκοι λαμβάνουν μέτρα με καθυστέρηση

  • Dogma
σοφία

Υπό αυξημένη προστασία τέθηκε η αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας, μετά τους βανδαλισμούς των προηγούμενων ημερών. Την είδηση έφερεστο φως της δημοσιότητας σχετικό ρεπορτά της τουρκικής «Χουριέτ», η οποία μάλιστα επικαλείται σχετικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. 

Το δημοσίευμα της εφημερίδας  «Χουριέτ» για τα ετεροχρονισμένα μέτρα προστασίας της Αγίας Σοφίας,  αναδημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα «Καθημερινή».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι εικόνες με τις χαραγμένες καρδιές και τα ονόματα, που είχαν κάνει το γύρο διαδικτύου, ύστερα από την ανάρτηση του Προέδρου της Ένωσης Ιστορίας της Τέχνης (STD) Σερίφ Γιασάρ, ο οποίος σημείωνε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει  υπάρξει χειρότερο «ρεζίλι» από αυτό το θέαμα, είχαν επιτέλους αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τη «Χουριέτ» αποφασίστηκε να  ληφθούν μέτρα και να αυξηθεί η προστασία της Αγίας Σοφίας.

Μαύρο κορδόνι προστατεύει πλέον ολόκληρο τον νάρθηκα, που περιλαμβάνει τους τοίχους που έχουν ξυστεί και την αυτοκρατορική πύλη που έχει υποστεί ζημιά. Επίσης, πέντε με έξι άτομα προσωπικό ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί ειδικά στην αίθουσα, κάποιοι για τη φύλαξη των τοίχων και άλλοι για τη φύλαξη της πύλης.

Αξίζει να τονισθεί πως η αυτοκρατορική πύλη είναι μια από τις εννέα πύλες που οδηγούν στον κυρίως χώρο του ναού, ενώ η μετατροπή το 2020, της Αγίας Σοφίας σε τζαμί οδήγησε στην εκρηκτική αύξηση του αριθμού των επισκεπτών,  από περίπου 17.000 ημερησίως σε 40.000, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για την προστασία του μνημείου.

Με πληροφορίες: Από εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

TOP NEWS