Αγία Σοφία: Οργή προκαλούν οι νέες φθορές – Έσπασαν μάρμαρα

  • Dogma
αγία σοφία

Αγία Σοφία: Δεν έχουν τέλος οι τουρικές προκλήσεις- Οργή προκαλουν οι νέες φθορές στα μάρμαρα του συμβόλου της ορθοδοξίας το οποίο από μουσείο, έχει μετατραπεί σε τζαμί. 

Τα ιστορικά μάρμαρα έχουν σπάσει σε πολλά σημεία, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Τουρκάλας ξεναγού  Özlem Kabasakal,  στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Cumhuriyet».

«Αυτή η ιστορική δομή έχει υποστεί μεγάλη ζημιά» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η ξεναγός με την εφημερίδα να σχολιάζει  στο σχετικό άρθρο υπό τον τίτλο «Έσπασαν μάρμαρα στην Αγία Σοφία»,  ότι απο τότε που είναι είναι ανοιχτή για προσκύνημα, οι καταστροφές είναι συνεχείς.

Μάλιστα, η Özlem Kabasakal υποστηρίζει στην Cumhuriyet οτι: «Όταν η Αγία Σοφία ήταν μουσείο, οι επισκέψεις πραγματοποιούνταν με μεγάλο σεβασμό. Αυτή τη στιγμή το εσωτερικό της μοιάζει με πανηγύρι».

Η ίδια εκτιμά ότι οι νέες καταστροφές στα μάρμαρα οφείλονται σε μία πλατφόρμα βάρους στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, η οποία χρησιμοποιείται για  καθαρισμό.

Στο άρθρο επισημαίνεται επίσης,  ότι με τη μετατροπή της Αγίας  Σοφίας σε τζαμί, τα μηχανήματα X-ray για τον έλεγχο των επισκεπτών σταμάτησαν να λειτουργούν και ενεργοποποιήθηκαν εκ νέου μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σημειώνεται δε, ότι  δεν υπάρχει μέριμνα για την ουσιαστική προστασία της, παρά το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι προσπαθούν να ενημερώνουν τις γυναίκες που επιχειρούν να εισέλθουν δίχως μαντίλα, αλλά και όσους δεν διαθέτουν την κατάλληλη ενδυμασία.

Φωτογραφία: Cumhuriyet

Διαβάστε επίσης: Περιηγηθείτε από την οθόνη του υπολογιστή σας στη θρυλική Αγία Σοφία

Συγκλονίζει η αποκάλυψη Τούρκου Καθηγητή: Στα θεμέλια της Αγίας Σοφιάς έχει θαφτεί…

«Άϊ Πρώτη του μηνός»: Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πόλης που προσεύχονται οι Τουρκοι

TOP NEWS