Ανθρωπιστική εκδήλωση στη Συρία για την προστασία των δικαιωμάτων των πιστών από διακρίσεις και ξενοφοβία

  • Dogma
συρία

Κατά το τετραήμερο 13 – 16 Δεκεμβρίου 2021 η Διαθρησκειακή Ομάδα Εργασίας για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Πιστών από Διακρίσεις και Ξενοφοβία του Συμβουλίου για τη Συνεργασία με τις Θρησκευτικές Οργανώσεις παρά τω Προέδρω της Ρωσικής Ομοσπονδίας διοργάνωσε ανθρωπιστική εκδήλωση στη Δαμασκό και την Ταρτούς.

Το φορτίο με την ανθρωπιστική βοήθεια συγκεντρώθηκε από χριστιανούς και μουσουλμάνους της Ρωσίας και μεταφέρθηκε στη Συρία με τη συνδρομή του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και την οργάνωση «Μάχιμη Αδελφότητα». Στη διαμόρφωση του φορτίου συνέβαλαν η οργάνωση «Αραβική Διασπορά της Ρωσίας» και εθελοντές του Ορθοδόξου Κέντρου Νέων της ιεράς μονής Ζαϊκονοσπάσκι της Μόσχας.

Στις 13 Δεκεμβρίου μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με τον υπουργό Παιδείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας Δρ. Νταρίμ Ταμπάα. Οι δύο πλευρές συζήτησαν ζητήματα της τρέχουσας συνεργασίας και συμφώνησαν για περαιτέρω συμπράξεις στο ανθρωπιστικό πεδίο, βάση των οποίων αποτέλεσε το αναστηλωθέν από την Διαθρησκειακή Ομάδα Εργασίας το 2019 σχολείο μέσης εκπαίδευσης στην περιοχή Μπάρζα της Δαμασκού.

Στις 14 Δεκεμβρίου τα μέλη της Ομάδας Εργασίας μετέβησαν στο αναστηλωθέν με δαπάνες των θρησκευτικών κοινοτήτων της Ρωσίας σχολείο στην Μπάρζα. Στα παιδιά και τους δασκάλους παραδόθηκε μεγάλη παρτίδα υποδημάτων. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη διεύθυνση του σχολείου και εκπροσώπους του υπουργείου Παιδείας της Συρίας.

Στην ανθρωπιστική εκδήλωση έλαβε μέρος ο ιερέας Γεώργιος Νταούντ, στέλεχος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων και Ανάπτυξης του Πατριαρχείου Αντιοχείας. Επιπλέον, στο πλαίσιο της εκδήλωσης στο σχολείο της Μπάρζα, όπου φοιτούν περίπου 1200 μαθητές, ανακοινώθηκε η προμήθεια καθισμάτων, με τα οποία θα εξοπλισθεί η αίθουσα τελετών του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Την ίδια ημέρα συνοδεία του υπουργού Παιδείας της Συρίας και εκπροσώπων του υπουργείου τα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν το ορφανοτροφείο «Αρ-Ραχμάν», όπου είχαν συνάντηση με τη διεύθυνση και τα παιδιά, που επεφύλαξαν στους φιλοξενούμενους θερμή υποδοχή. Τα μέλη της Διαθρησκειακής Ομάδας Εργασίας ενημερώθηκαν για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών και τη μαθησιακή διαδικασία. Το εν λόγω ορφανοτροφείο θα ενταχθεί στον κατάλογο των ιδρυμάτων, στα οποία παρέχεται βοήθεια από τη Διαθρησκειακή Ομάδα Εργασίας.

Στις 15 Δεκεμβρίου η αντιπροσωπεία κατέφθασε στην Ταρτούς, όπου μετέβη στο σχολείο-οικοτροφείο για παιδιά των πεσόντων Σύρων στρατιωτών «Νταρ ουλ Αμάν». Οι προσκεκλημένοι συναντήθηκαν με τη διεύθυνση, τους μαθητές και τους δασκάλους, καθώς και με εκπροσώπους των πολιτειακών Αρχών και τα ΜΜΕ και παρέδωσαν στα παιδιά 500 αθλητικές φόρμες ρωσικής παραγωγής.

Η Διαθρησκειακή Ομάδα Εργασίας για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Πιστών από Διακρίσεις και Ξενοφοβία του Συμβουλίου για τη Συνεργασία με τις θρησκευτικές οργανώσεις παρά τω Προέδρω της Ρωσικής Ομοσπονδίας συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 2021 ως μετεξέλιξη της Διαθρησκειακής Ομάδας Εργασίας για την Παροχή Βοήθειας στον Πληθυσμό της Συρίας, που λειτουργούσε από το 2017.

Με ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου προϊστάμενος της Ομάδας Εργασίας, που αποτελείται από εκπροσώπους χριστιανικών και μουσουλμανικών κοινοτήτων της Ρωσίας, είναι ο γραμματέας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) επί διαχριστιανικών υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας ιερομόναχος Στέφανος Ιγκούμνοφ. Η Ομάδα Εργασίας λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου για τη Συνεργασία με τις Θρησκευτικές Οργανώσεις παρά τω Προέδρω της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από πλευράς του οποίου τη δράση της συντονίζει ο γραμματέας του Συμβουλίου και εισηγητής της Διοίκησης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Εσωτερική Πολιτική Α. Τρετιακόφ.

Στους σκοπούς της Ομάδας Εργασίας συμπεριλαμβάνεται η παρακολούθηση της κατάστασης ως προς τα δικαιώματα των πιστών σε διάφορες περιοχές της υφηλίου, η εκπόνηση μέτρων, που αποβλέπουν στην υπεράσπισή τους και η παροχή βοήθειας προς αυτούς.

 

 

TOP NEWS