Αρχιεπισκοπή Αχρίδος: Η αναγνώριση, η Αυτοκεφαλία και η αποδοχή που αναζητά απ᾿ τον ορθόδοξο κόσμο

  • Δόγμα

Την αναγνωριση της Εκκλησίας των Σκοπίων από την πλευρά της Σερβίας έσπευσε να χαιρετίσει και ο σκοπιανός Πρωθυπουργός κ. Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι

Του Αναστασίου Μαρίνη, θεολόγου

Την Τρίτη, 24 Μαΐου 2022, στον Ι. Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στα Σκόπια, πραγματοποιήθηκε ένα ιστορικό Συλλείτουργο, μεταξύ του Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφυρίου και του Αρχιεπισκόπου Αχριδος κ. Στεφάνου. Και οι δύο Προκαθήμενοι, πλαισιούμενοι από αρχιερείς και κληρικούς της δικαιοδοσίας τους, επισφράγισαν λειτουργικά την ενότητα μεταξύ τους.

Μάλιστα, ο Πατριάρχης κ. Πορφύριος, μέσα σε κλίμα χαράς και συγκίνησης, ανέφερε ότι αναγνωρίζει την Αυτοκεφαλία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, με το εκκλησίασμα να ξεσπά σε χειροκροτήματα και τα σήμαντρα του ναού να ηχούν χαρμόσυνα. «Πριν από λίγο είδα την χαρά και την αγάπη στα μάτια όλων σας! Νιώθω μια υποχρέωση και ένα καθήκον τόσο για εμένα όσο για τους Ιεράρχες της Εκλησίας της Σερβίας, και αυτό σημαίνει ότι ξεπεράσαμε τον πειρασμό και είμαστε πλέον ένα. Τώρα θα ήθελα να σας μεταφέρω μια χαρμόσυνη είδηση! Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΜΟΕ-ΑΑ και αποφάσισε ομόφωνα να αναγνωρίσει το καθεστώς της Αυτοκεφαλίας», τόνισε, μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης της Σερβικής Εκκλησίας.

Είχε προηγηθεί, βέβαια, λίγες ημέρες πριν, το αντίστοιχο Συλλείτουργο στο Βελιγράδι, στον Ι. Ναό του Αγίου Σάββα, με τον κ. Στέφανο να αποδέχεται την πρόσκληση του Πατριαρχείου της Σερβίας για ενότητα μετά από 55 ολόκληρα χρόνια και το σχίσμα του 1967.

Την ίδια ώρα, την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της λεγόμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» (ΜΟΕΑΑ), χαιρέτισε με επιστολή του και ο Πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι, σημειώνοντας ότι « η απόφαση του Πατριαρχείου Σερβίας θα συμβάλλει στη διόρθωση των ιστορικών αδικιών, ενώ ανοίγει τη δυνατότητα για νέα πνευματική ανάπτυξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αχρίδος».

Ταυτόχρονα, ο σκοπιανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και πάλι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, κάτι άλλωστε που ζήτησε και από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο προ ημερών, τονίζοντας ότι η όλη αυτή διαδικασία αναγνώρισης της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος θα ολοκληρωθεί όταν το Φανάρι υπογράψει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας για την Εκκλησία της χώρας του, ένα προνόμιο που κατέχει αποκλειστικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Την αναγνωριση της Εκκλησίας των Σκοπίων από την πλευρά της Σερβίας έσπευσε να χαιρετίσει και ο σκοπιανός Πρωθυπουργός κ. Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος ανέφερε: «Είναι μια σπουδαία μέρα σήμερα, ιστορικά, που τιμούμε τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο, να λάβουμε το Αυτοκέφαλο της Εκκλησίας μας ως ισότιμη με τους άλλες και ως αναγνώριση της κληρονομιάς της στο πνευματικό μεγαλείο της αρχαίας Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και ως αυθεντικό κομμάτι της μακεδονικής ταυτότητας».

Και συμπλήρωσε: «Χαιρόμαστε μαζί με όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της χώρας μας την ιστορική είδηση με την οποία η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδας αποκτά αυτοκεφαλία. Αυτή η είδηση, αναμενόμενη εδώ και αιώνες, ανακοινώθηκε σήμερα στην κοινή λειτουργία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπου ο Πατριάρχης Πορφύριος είπε ότι η απόφαση για αποδοχή της ΜΟΕ – ΑΑ ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία θα προταθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο με σύσταση να γίνει αποδεκτή από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες».

Στο επόμενο χρονικό διάστημα μένει να φανεί στην πράξη πόσο εύθραυστη είναι αυτή η ενότητα μεταξύ των Εκκλησιών, καθώς απομένει το σύνολο των ορθόδοξου κόσμου να αναγνωρίσει την Αρχιεπισκοπή Αχριδος σε ευχαριστιακή κοινωνία, κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, τόσο εκκλησιαστικούς όσο και πολιτικούς και γεωπολιτικούς, με τη χρήση του όρου «Μακεδονική» στον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος να καθορίζει και την αντίστοιχη εκκλησιαστική αποδοχή η μη από την πλευρά της Ελλαδικής Εκκλησίας, που θα είναι και η τελευταια που θα μπορούσε να τον αποδεχθει ως όρο στον τίτλο της Εκκλησίας των Σκοπίων.

Διαβάστε επίσης: 

TOP NEWS