Αρχιεπίσκοπος προς Αντιοχείας Ιωάννη: Φεύγουμε από το Πατριαρχείο σας πιο πλούσιου από όσα ζήσαμε κοντά σας

  • Dogma
αρχιεπίσκοπος

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στο Λίβανο. Χθες, Τετάρτη 22 Μαρτίου ο Αρχιεπίσκοπος  τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Απόδειπνου, στην πατριαρχική μονή Μπαλαμάντ.

Μετά το πέρας της ακολουθίας, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της συνοδείας του για την παρουσία τους στην περιοχή, μιλώντας με ιδιαίτερα θερμά λόγια και τονίζοντας τις ιστορικές σχέσεις των δύο Εκκλησιών.

Αντιοχείας Ιωάννης: Είμαστε μια Ορθόδοξη Εκκλησία με την Εκκλησία της Ελλάδος, και η σχέση μας με την Εκκλησία της Ελλάδος είναι ιστορική

“Αυτό το βουνό του Μπαλαμάντ, είναι όαση διδασκαλίας, όαση πνευματική για όλο το Πατριαρχείο μας”, δήλωσε κατά την προσφώνηση του ο Πατριάρχης κ. Ιωάννης στον κ. Ιερώνυμο. “Εδώ σε αυτό το μοναστήρι από το 1832 ετοιμάζονται ιερείς για το Πατριαρχείο μας. Από τότε η ιερατική σχολή του Πατριαρχείου Αντιοχείας ήταν εδώ σε αυτό το μοναστήρι. Και ύστερα, χρόνο με το χρόνο αυτή η σχολή κατέληξε να γίνει η Θεολογική Σχολή του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού. Και ύστερα ο μακαριστός Πατριάρχης Ιγνάτιος που ήταν ηγούμενος σε αυτό το μοναστήρι πήρε άδεια από το κράτος και ίδρυσε και το πανεπιστήμιο του Μπαλαμάντ”, δήλωσε σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αντιοχείας.

“Σήμερα ευλογείτε ολόκληρο αυτό το μέρος, το Πανεπιστήμιο, τη Θεολογική Σχολή, το σχολείο και όλα τα ιδρύματα του Μπαλαμάντ και ευλογείτε όχι μόνο τους φοιτητές, όχι μόνο τους εργαζομένους σε αυτά τα ιδρύματα μόνο, αλλά και αυτόν τον πιστό λαό που βρίσκεται και προσεύχεται σήμερα μαζί μας”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Αντιοχείας.

«Είμαστε μια Ορθόδοξη Εκκλησία με την Εκκλησία της Ελλάδος, και η σχέση μας με την Εκκλησία της Ελλάδος είναι ιστορική. Για αυτό ο Μακαριώτατος έδωσε αυτή την έγκριση για να συγκεντρωθεί ανθρωπιστική βοήθεια για να βοηθηθούν οι σεισμόπληκτοι στην περιοχή. Για αυτό η παρουσία του σήμερα εδώ και χθες στη Δαμασκό, εκφράζει την αγάπη της Εκκλησίας της Ελλάδος, του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού προς την Εκκλησία στη Σύρια», υπογράμμισε.

«Για αυτό Μακαριωτατε Άγιε αδελφέ, σας ευχαριστούμε για αυτή την επίσκεψη σας και εκ μέρους όλων των Ιεραρχών της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας και όλων των Επισκόπων του Αποστολικού μας θρόνου και εκ μέρους του πιστού λαού του Πατριαρχείου μας, σας ευχαριστούμε πολύ, και παρακαλούμε να μεταφέρετε την αγάπη μας και την εκτίμηση μας προς την Εκκλησία της Ελλάδος και τον ελληνικό λαό”, κατέληξε.

Ιερώνυμος: Φεύγουμε από το Πατριαρχείο Αντιοχείας πιο πλούσιου από όσα ζήσαμε κοντά σας

Στο ίδιο θερμό κλίμα κινήθηκε στην ομιλία του και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος  δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα μεταφέρει στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος τις ευχές του Πατριάρχη. “Η συνοδεία μου και εγώ είμαστε όχι πολύ καιρό κοντά σας, δύο ήμερες περίπου, αλλά νομίζω σημειώθηκε τέτοιος συγκλονισμός εσωτερικός μας, ώστε αυτές οι ημέρες θα είναι γραμμένες στην ψυχή μας”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

“Όταν συνέβησαν οι σεισμοί αυτοί που ταλαιπώρησαν όλους σας αυτής της περιοχής, θα πρέπει να έχετε και μία άλλη εικόνα, την εικόνα της Ελλάδος, ότι οι άνθρωποι συγκλονισμένοι, παρακινούμενοι από την Εκκλησία μας, την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας μας, οι Ιερείς, ο λαός, ο κόσμος οι αρχές, η πολιτεία, κίνησαν κάθε δύναμη για να δείξουν ότι είμαστε κοντά σας. Σε εμάς έτυχε να πέσει ο ρόλος και η αποστολή να έρθουμε κοντά σας και να μεταφέρουμε τα συναισθήματα και την αγάπη του ελληνικού λαού, τη συμπαράσταση της Εκκλησίας και πιστεύω ότι το κάναμε αυτό με πολλή αγάπη, με πολλή προθυμία, αλλά όμως αυτή την ώρα φεύγουμε φοβερά νικημένοι», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η αποστροφή του λόγου του όπου ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε: «Στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα μεταφέρουμε τις εμπειρίες αυτής της επισκέψεως θα τονίσουμε ιδιαίτερα ότι εσείς καταλάβατε τη ψυχή μας, τις σχέσεις μας, μας εμπνεύσατε, μας δώσατε πολύ κουράγιο και φεύγουμε φορτωμένοι από αυτά τα συναισθήματα που όλα τα καλύπτει η αγάπη του Θεού”.

“Θα τελειώσω με μια εικόνα και θέλω αυτή να είναι η πιο κυρίαρχη της επίσκεψης μας. Στις γεωργικές περιοχές, στα μέρη που τα νερά τρέχουν από το βουνό στις πεδιάδες, εάν αυτό το νερό δεν το χαλινέψουμε και το αφήσουμε να τρέχει με οποιονδήποτε τρόπο αυτό βρίσκει, όχι μόνο καρπό δεν παράγει η γη στο πέρασμα αυτής της ροής των υδάτων, αλλά ζημιώνεται. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε την ορμή των υδάτων αυτών του νερού αυτού, τον ενθουσιασμό, με των ενθουσιασμό των παιδιών που βρίσκονται εδώ και θα αναλάβουν αύριο έναν μεγάλο ρόλο στις Εκκλησίες. Αλλά για να αποδώσει ο ενθουσιασμός τα νερά τα τρεχούμενα χρειάζονται αυλάκια, χρειάζονται χώροι που θα παίρνουν αυτό το νερό και θα το κατευθύνουν προς τις καλές τις αρμόδιες καταστάσεις», τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.

Επισημαίνοντας παράλληλα «Εδώ στο Πατριαρχείο σας διαπιστώσαμε ότι και ο ενθουσιασμός είναι πολύς και η πίστη δυνατή αλλά και εσείς, η ποιμένουσα εδώ Εκκλησία, καταφέρνει με αυτά τα αυλάκια και με αυτά τα έργα τον ενθουσιασμό και την πίστη των πιστών να τις στρέψει προς τα εκεί που θα φέρει καρπούς. Γίνονται πολλές προτάσεις, προτροπές, για το πώς θα πάμε μπροστά. Εγώ θα ήθελα να πω φεύγοντας μαζί με την συνοδεία μου ότι χρειάζεται ο ενθουσιασμός των ανθρώπων, των παιδιών, η πίστη των πιστών μας, αλλά χρειάζονται και τα κανάλια εκείνα, οι εργασίες εκείνες οι οποίες θα βοηθήσουν για να ‘ρθει καρπός πολύς που περιμένουμε».

Αυτά τα συναισθήματα και αυτές τις σκέψεις θα μεταφέρουμε στην Εκκλησία της Ελλάδος. Θα εκφράσουμε και από εκεί τις ευχαριστίες μας, αλλά κυρίως θα υπογραμμίσουμε ότι φύγαμε από τη επαρχία σας, από το Πατριαρχείο σας, πολύ πιο πλούσιοι και πιο πολύ καλλιεργημένοι από όσα είδαμε και ζήσαμε κοντά σας”, κατέληξε ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

αρχιεπίσκοπος

TOP NEWS