Διακοπή των διπλωματικών σχέσεών της με το Βατικανό εξετάζει η Νικαράγουα

  • Dogma
πάπας

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας εξετάζει τη διακοπή των σχέσεών της με το Βατικανό, ανακοίνωσε χθες Κυριακή η νικαραγουανή διπλωματία, μετά τη δήλωση του πάπα Φραγκίσκου πως στη χώρα της κεντρικής Αμερικής κυβερνά «ωμή δικτατορία».

«Μπροστά στις πληροφορίες που διαδίδονται από πηγές προσκείμενες στην καθολική εκκλησία, η κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης και ενότητας της ευλογημένης και πάντα ελεύθερης Νικαράγουας μας διευκρινίζει πως εξετάζεται η αναστολή των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στο κράτος του Βατικανού και στη Δημοκρατία της Νικαράγουας», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργείο.

Την Παρασκευή, ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε «ωμή δικτατορία» το καθεστώς του Ντανιέλ Ορτέγα και τον πρόεδρο της Νικαράγουας «ανισόρροπο» σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Infobae της Αργεντινής, της πατρίδας του.

«Είναι σαν να θέλει να επιβάλει την κομμουνιστική δικτατορία του 1917 ή τη χιτλερική του 1935», έκρινε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, συμπληρώνοντας «αυτές είναι ωμές δικτατορίες».

Από την πλευρά του, ο Ντανιέλ Ορτέγα έκρινε στα τέλη Φεβρουαρίου πως στο Βατικανό υπάρχει μια «μαφία» που αποφασίζει ποιος θα εκλεγεί πάπας και ποιοι θα αναλάβουν άλλα κορυφαία αξιώματα της καθολικής εκκλησίας.

«Ο λαός θα έπρεπε να εκλέγει τους καρδιναλίους του και θα πρέπει να γίνεται ψηφοφορία του καθολικού λαού (…) προκειμένου ο πάπας επίσης να εκλέγεται, με απευθείας ψηφοφορία, ώστε να είναι ο λαός αυτός που αποφασίζει κι όχι η μαφία εκεί πέρα στο Βατικανό», είπε ο κ. Ορτέγα.

Οι σαρκαστικές επικρίσεις του προέδρου της Νικαράγουας καταγράφθηκαν μια εβδομάδα μετά τη δήλωση του πάπα Φραγκίσκου ότι τον «ανησυχεί» και τον «θλίβει» η κατάσταση στη Νικαράγουα, ειδικά μετά την ποινή 26 χρόνων κάθειρξης που επιβλήθηκε στον επίσκοπο Ρολάντο Άλβαρες και την απέλαση 222 αντιπολιτευόμενων στις ΗΠΑ.

Την 9η Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση του Ντανιέλ Ορτέγα αποφυλάκισε 222 πολιτικούς κρατούμενους, τους απέλασε στις ΗΠΑ και τους στέρησε τη νικαραγουανή ιθαγένεια.

Ο επίσκοπος Ρολάντο Άλβαρες, φυλακισμένος από τον Αύγουστο του 2022, αρνήθηκε να εκδοθεί και, την επομένη, του επιβλήθηκε ποινή 26 χρόνων κάθειρξης, κυρίως για «συνωμοσία και διασπορά ψευδών ειδήσεων».

TOP NEWS