Εκκλησία της Κύπρου: Υπέρ της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία αλλά με προϋποθέσεις – Έρανος για τους πλημμυροπαθείς της Ελλάδας

  • Δόγμα

Οι αποφάσεις της Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου

Του Αναστασίου Μαρίνη, θεολόγου

Συνήλθε εχθές, Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2023, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύρπου προκειμένου, πέραν των θεμάτων ημερησίας διατάξεως, να συζητήσει το θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών στα σχολεία.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, η Ιερά Σύνοδος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία βρίσκονται εκτεθειμένα σε κάθε είδους πληροφόρηση και παραπληροφόρηση από το διαδίκτυο είναι επιβεβλημένη η υπεύθυνη σχολική καθοδήγηση τους στο θέμα αυτό. Θα πρέπει τα παιδιά να ενημερώνονται για να προστατεύονται. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την προσφορά της ύλης κατά την ηλικιακή δεκτικότητα των παιδιών».

Η Ιερά Σύνοδος, επίσης υποστηρίζει ότι «μέρος των ανησυχιών των γονέων και άλλων κοινωνικών ομάδων οφείλεται σε υπερβολές από διαδόσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εκείνο το οποίο επιβάλλεται είναι όπως το μάθημα διδάσκεται από εκπαιδευτικούς ειδικά καταρτισμένους προς τούτο και όπως μη προσκαλούνται στα σχολεία ομάδες οι οποίες θα επιβάλλουν μία ιδεολογία μάλλον παρά θα συμβάλλουν στην εμπέδωση όσων περιλαμβάνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος».

Στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει «ότι θα επαγρυπνεί για το περιεχόμενο και τον τρόπο προσφοράς του μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Σημείωσε με ικανοποίηση την υπόσχεση της Υπουργού Παιδείας ότι σε κάθε αλλαγή των αναλυτικών προγραμμάτων θα λαμβάνονται υπόψη η σύμφωνος γνώμη των γονέων, τα ήθη και οι γενικές ευαισθησίες της κοινωνίας».

Η Ιερά Σύνοδος θα καλέσει την Υπουργό Παιδείας σε προσεχή συνεδρία για ενημέρωση και λήψη τελικής απόφασης.

Ακόμη, στην Ανακοίνωση τονίζεται ότι η Σύνοδος «ενημερώθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο ότι το Υπουργείο Παιδείας τον πληροφόρησε πως έναντι της αργίας της εορτής του εκάστοτε Αρχιεπισκόπου Κύπρου την οποία ζήτησε να καταργηθεί προκειμένου να κερδηθεί διδακτικός χρόνος για τους μαθητές, ετοιμάζεται πρόταση για ανταλλαγή της αργίας αυτής με την 7η Ιανουαρίου και διατυπώνεται η θέση ότι η Ιερά Σύνοδος θεωρεί ως εμπαιγμό την πρόταση αυτή που καταστρατηγεί το νόημα της προταθείσης κατάργησης μιάς θρησκευτικής αργίας».

Τέλος, αναφορικά με τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα, που στοίχισαν τη ζωή 17 συνανθρώπων μας, η Σύνοδος ανέφερε πως αντικρίζει με οδύνη το μέγεθος των καταστροφών από την πρόσφατη θεομηνία που έπληξε πλείστες περιοχές της Ελλάδος και αποφάσισε τη διεξαγωγή εράνου προς ανακούφιση των πληγέντων, σ’ όλους τους ναούς της Κύπρου, την προσεχή Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου 2023. Η Ιερά Σύνοδος κάνει έκκληση προς όλους να συνδράμουν με πλουσιοπάροχη εισφορά «στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη μητέρα Πατρίδα».

TOP NEWS