Εκκλησία της Ουκρανίας: Επιτρέπει υπό προϋποθέσεις την τέλεση Θείας Λειτουργίας ανήμερα των Χριστουγέννων

  • Dogma
ουκρανίας

Συνεδρίασε την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, σε τακτική συνεδρίαση, η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU), με τη συμμετοχή δέκα μελών, καθώς ο Μητροπολίτης Συμφερουπόλεως και Κριμαίας Κλήμης και ο Μητροπολίτης Περεγιασλάβ και Βισνέφσκι Αλέξανδρος, απουσίαζαν έχοντας ενημερώσει τη Σύνοδο.

Μεταξύ άλλων, η Σύνοδος ενέκρινε την απόφαση για τη δυνατότητα εορτασμού των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το νέο ιουλιανό ημερολόγιο.

Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «λαμβάνοντας υπόψη τα πολυάριθμα αιτήματα και τη συζήτηση που διεξάγεται εδώ και πολλά χρόνια στην Εκκλησία και την κοινωνία, ιδίως και λόγω των συνθηκών του πολέμου αλλά και της όξυνσης των ημερολογιακών διαφορών αλλά και προκειμένου να μελετήσει την πραγματική εκκλησιαστική ανάγκη στο εγγύς μέλλον, η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, αποφάσισε ότι:

Όπου συντρέχουν ποιμαντικές περιστάσεις και αποδεικνύεται η επιθυμία των πιστών, κατ’ εξαίρεση, με απόφαση του ιερέα και της κοινότητας, μπορεί να επιτραπεί στις 25 Δεκεμβρίου 2022 η τέλεση Θείας Λειτουργίας για την Γέννηση του Χριστού, με μεταγενέστερη υποβολή για τον αριθμό των συμμετεχόντων σε μια τέτοια Θεία Λειτουργία».

Προσθέτει ακόμη ότι σε ενδεχόμενο τέλεσης Λειτουργίας, οι συμμετέχοντας απαλλάσσονται από τους περιορισμούς της νηστείας την ημέρα αυτή.

Η Ιερά Σύνοδος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να εκφράσει δημοσίως τη στάση της για τη «συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των κοινοτήτων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας».

Ενημερώθηκε δε για τις επισκέψεις στην Ελλάδα και στην Κύπρο τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς και για τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στις εργασίες της 11ης Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Καρλσρούη.

Η Ιερά Σύνοδος ενημέρωσε ακόμη ότι για το θέμα της κηδεμονίας των ορθοδόξων πιστών στο εξωτερικό, έχει αποστείλει επιστολή τόσο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο όσο και στον Μητροπολίτη Βαρσοβίας Σάββα.

TOP NEWS