Εκκλησία της Ουκρανίας: Σταματά να μνημονεύει τον Κύριλλο- Ζητά να του στερηθεί ο Πατριαρχικός Θρόνος

  • Dogma
ουκρανίας

Ραγδαίες φαίνεται ότι θα είναι οι εξελίξεις το προσεχές διάστημα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Στην τελευταία του συνεδρίαση στις 24 Μάϊου 2022, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, το Συμβούλιο των Επισκόπων έλαβε σημαντικές αποφάσεις, μεταξύ αυτών, να σταματήσουν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Μόσχας, αλλά και να τον φέρουν ενώπιον των ευθυνών του ζητώντας να του στερηθεί ο Πατριαρχικός Θρόνος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα είχαν τα όσα αποφάσισε, το Συμβούλιο των Επισκόπων της Εκκλησίας της Ουκρανίας, το οποίοι επιβεβαίωσε την εκφρασμένη πλέον  επιθυμία και ετοιμότητα της  Εκκλησίας να ξεκινήσει ο διάλογο με στόχο να επιτευχθεί η ενότητα της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία, στη βάση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας.

Επιπλέον, αποφάσισε να σταματήσει τη μνημόνευση στα Δίπτυχα του ονόματος του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, λόγω της στάσης που έχει τηρήσει στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, προωθώντας την ιδεολογία  του “ρωσικού κόσμου”, η οποία “εμπίπτει στον ορισμό της αίρεσης του εθνοφυλετισμού”.

Επίσης, το Συμβούλιο των Επισκόπων ζήτησε από τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Επιφάνιο, να απευθύνει έκκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη και στους Προκαθήμενους των τοπικών Εκκλησιών, να θέσουν τον Κύριλλο ενώπιον των ευθυνών του και να του στερήσουν τον Πατριαρχικό θρόνο, όχι μόνο λόγω της διάδοσης του αιρετικού εθνοφυλετικού δόγματος, αλλά κάνοντας και ξεχωριστή αναφορά στην πρόκληση σχίσματος στην Εκκλησία, κυρίως μέσω της ίδρυσης “Ρωσικής Εξαρχίας” στην Αφρική, στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Επιπροσθέτως, κάλεσε το κράτος να συνεχίσει “να εκπληρώνει το καθήκον του, που είναι η προστασία της θρησκευτικής κοινότητας και όλης της κοινωνίας από εχθρική ξένη επιρροή, από απόπειρες από το εξωτερικό που υπό το πρόσχημα της θρησκευτικής δραστηριότητας παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, και να καταστρέψει την νεο-αυτοκρατορική ιδεολογία. Αυτή η υποχρέωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, υπό το πρίσμα της χρήσης θρησκευτικών οργάνων στην υβριδική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας”.

Μείζονος σημασίας είναι και το γεγονός ότι εξέφρασε την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του  προσωπικά στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την επίσκεψη του στο Κιέβο τον Αύγουστο του 2021, καθώς επίσης και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, και στις Εκκλησίες της Κύπρου και της Ελλάδος, για την υποστήριξη που έχουν προσφέρει στην Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό που συνεχίζει να δοκιμάζεται από τον πόλεμο.

Στο τέλος, προσευχήθηκε για τους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται την πατρίδα από τη ρωσική επίθεση, αλλά και για τους πολίτες που πλήττονται από τις εχθρικές επιθέσεις και τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους, που έχουν αναγκαστεί να εγκατλείψουν τα σπίτια τους.

 

TOP NEWS