Εκοιμήθη ο Μητροπολιτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware – Μια από τις σημαντικότερες θεολογικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης εποχής

  • Dogma
κάλλιστος

Εκοιμήθη σήμερα, Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022, γύρω στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware, ένας διακεκριμένος θεολόγος και ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Διοκλείας κ. Κάλλιστος Ware, υπήρξε αναμφίβολα μία από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές και θεολογικές φυσιογνωμίες της σύγχρονης εποχής.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση από τις 14 Αυγούστου.

Αμέσως μετά την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Διοκλείας δήλωσε:

«Τους τελευταίους μήνες της ζωής του ο Μητροπολίτης Κάλλιστος ήταν βαριά άρρωστος. Ήμουν δίπλα του τις τελευταίες δύο ημέρες της επίγειας ζωής του. Το πρωί της 23ης Αυγούστου τέλεσα τη Θεία Λειτουργία στο κρεβάτι του πόνου, και στη συνέχεια τον κοινώνησα στον ιερών και αχράντων μυστηρίων του Κυρίου. Ο Μητροπολίτης Κάλλιστος εκοιμήθη περίπου στη 01.00 τα ξημερώματα της 24ης Αυγούστου. Λίγα λεπτά αργότερα, συνοδευόμενος από τον πρύτανη της ενορίας της Οξφόρδης της Επισκοπής του Σουρόζ, π. Στέφανο (Platt) τέλεσα το πρώτο τρισάγιο στο κρεβάτι του εκλιπόντος».

Ποιος ήταν  ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware

Γεννήθηκε στο Μπαθ της Αγγλίας το 1934, με το όνομα Timothy Ware. Σπούδασε αρχαία ελληνικά, λατινικά, φιλοσοφία και θεολογία στην Οξφόρδη. Αγγλικανός από γέννηση και ανατροφή, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Ορθοδοξία το 1952, γοητευμένος από την ορθόδοξη θεία λειτουργία και την παράδοση της μυστικής θεολογίας.

Έγινε δεκτός στην Ορθόδοξη Εκκλησία το Πάσχα του 1958, ενώ το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος. Τον ίδιο χρόνο εκάρη μοναχός στην Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο.

Επιστρέφοντας στην Οξφόρδη ανέλαβε καθήκοντα εφημερίου στην ελληνική ορθόδοξη ενορία, ενώ παράλληλα εκλέχθηκε λέκτωρ στον κλάδο των Ορθόδοξων Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Το 1982 εκλέχθηκε επίσκοπος Διοκλείας από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Από το 1983 ηγούνταν του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ορθόδοξης Πνευματικότητας Η Αγία Θεοσέβεια και το 1966 ίδρυσε την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Αγίας Τριάδος στην Οξφόρδη. Από το 1973 συμμετείχε ως μέλος της Επιτροπής του Διαλόγου Ορθοδόξων – Αγγλικανών.

Ήταν πρόεδρος της Οικουμενικής Οργάνωσης Blessed Virgin Mary και ήταν συνεκδότης του περιοδικού Subornst.

Τιμητικές διακρίσεις
Είχε αναγορευθεί διδάκτωρ επίτιμος στο Πανεπιστήμιο Cluj-Napoca της Ρουμανίας, στο Lawrence University του Wisconsin των Η.Π.Α., στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας, στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, στο Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας Αγίου Σεργίου στο Παρίσι και από τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

To 2008 αναγορεύθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τον Ιούνιο του 2015 ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μερικά από τα βιβλία του που κυκλοφορούν στην Ελλάδα:
Το έσχατο μυστήριο
Το ανθρώπινο πρόσωπο ως εικόνα της Αγίας Τριάδος
Οικολογική κρίση και ελπίδα
Η ορθόδοξη θεολογία στον 21ο αιώνα
Η εντός ημών βασιλεία
Ο ορθόδοξος δρόμος κ.α.

TOP NEWS